info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska hyllar nykomling på bygget – är utsättarnas tid förbi?

Robotar tar sig allt oftare in på bygget. Senaste exemplet: Utsättarrobotar. Skanska har testat och gläds åt både tids- och ekonomiska vinster.

Robot kan ta över jobbet. Är det slutet för utsättarna? Foto: Dusty Robotics

Det är tidningen Byggindustrin som skriver om ”utsättarroboten” Field Printer från Dusty Robotics. Den har använts av Skanska på ett projekt i San Jose i USA där ledningen menar att roboten gjort sitt jobb med den äran. Där har roboten tagit över mycket av utsättarnas jobb.

Enligt Byggindustrin blev bygget klart tre månader före tidsplan och till ett pris på flera miljoner dollar under budget. Något som förklaras av robotens arbete.

Läs också Framtidens byggjobbare – en maskinoperatör?

Tar över utsättarnas jobb

Det Field Printer gör är alltså utsättarens jobb. Den märker ut väggar, bjälklag, håltagningar, takhöjder, installationer med mera.

Roboten, som beskrivs ha lika bra precision i utsättningen som en människa, hämtar mått och liknande från en BIM-modell och hittar sedan själv på bygget. Men helt självgående är den inte, utan behöver mänsklig övervakning för att inte trilla ner i några hål eller fastna.

Är det slutet för utsättare? Robot kan ta över jobbet
Så här ser det ut när roboten gjort sitt jobb. Foto: Dusty Robotics

Tillbaka till Skanskas jobb i San Jose. Där minskade Field Printer tiden det tar för att göra utsättningarna med ungefär tre veckor. Något som var nytt på det projektet var att roboten fick göra utsättningen för alla höjder och olika typer av installationer samtidigt.

– Jag tror att vi var de allra första att använda roboten på det sättet, säger David Sharkey, senior projektledare, Skanska USA.

Byggbolag testar smart teknik: ”Robotar ger säkrare jobb”

Den största vinsten, påpekar Skanska, skedde dock inte tack vare utsättningen utan att man vann tid på annat sätt. För att få full effekt av Plåtniklas var alla aktörer på bygget tidigt tvungna att samordna sina installationer och byggmoment i BIM-modellen. Det ledde i nästa steg att krockarna mellan olika installationer – el, vvs, ventilation osv – var betydligt färre än vanligt.

David Sharkey berättar för Byggindustrin att ”behovet av omarbete och dubbelarbete blev 75 procent lägre än i andra jämförbara projekt. Det nya arbetssättet ledde därför till omfattande besparingar, både tidsmässigt och ekonomiskt”.

Även i Norge har Skanska testat utsättningsrobotar med framgång. Men i Sverige har det ännu inte gjorts några försökt. Det kan dock blir aktuell på sikt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska hyllar nykomling på bygget – är utsättarnas tid förbi?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig