info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Framtidens byggjobbare – en maskinoperatör?

3D-printade hus och automatiserad tillverkning av armeringskorgar och takstolar – nu syns allt fler tecken på robotar på bygget.

1 / Robotar gör slitjobben

Automatiseringslösningar kan ge bättre produktivitet och effektivitet i både tillverkningen och ute på byggena. Robotar kan ta hand om repetitiva uppgifter, arbeta i farliga utrymmen och sköta tunga laster. Företagen kan också minska avfallet med digitala lösningar. ABB och Skanska driver på för att omvandla branschen med robotteknik, bland annat genom forskarskolan Array (Automation Region Research Academy) vid Mälardalens högskola.

av bygg­bolagen kommer att öka robotiseringen det kommande decenniet, enligt en undersökning av ABB i bland annat USA, Sverige och Tyskland.

2 / Snabbare än du

Ulf Håkansson.

Armeringsarbete är resurs- och tidskrävande. Skanska utvecklar nu automatiserad tillverkning av armeringskorgar.

”I dag köper vi oftast järn och bockar och najar på plats. Robotar kan göra jobbet uppemot 20 gånger snabbare än människor, det ser vi i datorsimuleringar och på vår demonstrationsanläggning i Västerås”, säger Ulf Håkansson, teknisk chef på Skanska.

”Det är allt svårare att hitta arbetskraft till tunga, monotona arbetsuppgifter som armering,” säger Ulf Håkansson, teknisk chef på Skanska Construction. Foto: Skanska

3 / Korta produktionstider

I somras färdigställdes Sveriges första 3D-printade hus av bolaget Concrete Print i Tumba. Företaget har tagit fram en skrivare för betong som är nio meter lång, fyra meter bred och två och en halv meter hög. Först ut var ett enplanshus på 24 kvadrat. I framtiden tänker man sig betydligt större projekt och produktionstiden för en villa beräknas på sikt gå ner från månader till dagar. Målet är att kunna producera väggar som inte kräver efterbearbetning. ”Det ska bara vara att måla”, menar företaget.

4 / Helautomatisk tillverkning

Företaget Randek har helautomatiserat produktionen av allt från väggar till takstolar med hjälp av robotar. Systemet kallar man förstås Zerolabor (noll arbete) och allt från spikning, borrning och sågning till limning sker helt utan personal. Från fabriken i Falkenberg exporterar företaget maskiner och kompletta system för hustillverkning till kunder i fyrtio länder.

Foto: Randek.

5 / Färre jobb att vänta?

Morgondagens byggen har kanske färre byggnadsarbetare men fler maskinoperatörer. Omskolning står på schemat då det behövs folk till att ta hand om robotarna. Ulf Håkansson på Skanska ser möjligheterna till robotisering på många områden: ”Det kan vara håltagning, att en robot får åka in och borra hål nattetid i en byggnad. Bultförstärkning eller att sätta upp gipsväggar kan mycket väl robotar göra i framtiden.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Framtidens byggjobbare – en maskinoperatör?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig