info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsstoppet hävt

Skyddsstoppet vid bygget på Sveavägen i Stockholm har hävts av Arbetsmiljöverket. Efter årsskiftet kan Contigas anställda börja jobba tvåskift.

Beslutet från Arbetsmiljöverket kom i måndags och Byggnads regionala skyddsombud Tomas Kullberg är inte nöjd med utfallet.
– Vi anser att man ska ändra inflytten istället och ge respektive yrkesgrupp den tid de behöver för att göra arbetet klart, säger han.
Bakgrunden till tvisten är att bygget på Sveavägen i centrala Stockholm plågas av månadslånga förseningar. Företaget Contiga, som ansvarar för stommontaget, har begärt att få köra skiftgång för att snabba på byggprocessen men Byggnads har hittills sagt nej.

Huvudentreprenörens ansvar

När Tomas Kullberg la skyddsstoppet i slutet på november var det med hänsyn till byggnadsarbetarnas hälsa och en ökad risk för olyckor. Samtidigt tycker han att ansvaret för tidstappet borde ligga på huvudentreprenören Skanska.
– Nu gömmer sig beställarna lite bakom underentreprenörerna. Contiga är bundna av ett entreprenadavtal så de anställda förstår att företaget hamnar i kläm, säger han.

Skiftjobb efter årsskiftet

På Contiga är man nöjda med beslutet från Arbetsmiljöverket. Hans Åhman, arbetsmiljöingenjör på företaget, tycker att stoppet var ganska irrelevant.
– Vi användes lite som ett slagträ av Byggnads mot beställarna. Men jag tycker att vi har haft en bra dialog och jag förstår Byggnads, de vill ha en förändring på området, säger han.
Contiga planerar att öka arbetstempot strax efter årsskiftet, men det är inte säkert att det blir just tvåskift.
– Vi tittar på möjligheten att förlänga arbetstiden för de som redan jobbar också, säger Hans Åhman.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsstoppet hävt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig