info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombudens glädje efter beskedet: "Kommer att rädda liv"

Byggnads regionala skyddsombud är entusiastiska. Nya byggavtalet ger dem en ökad rätt att nå ut på fler byggen och gripa in mot farliga arbetsmiljöer. Sex skyddsombud i varje region ges tillträde till byggen de hittills stått utanför.

"Det kommer snart att märkas skillnad. Nu börjar jobbet att nå ut på fler arbetsplatser." Regionala skyddsombuden Niklas Nordlund och Robert Nilsson. Foto: Margite Fransson/ Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Nu får de rätt att komma innanför grindarna. Byggnads regionala skyddsombud kan i fortsättningen verka också på arbetsplatser där det finns kollektivavtal med Byggföretagen men där det saknas medlemmar.

Det nya avtalet innebär en stor förändring, menar de regionala skyddsombud vi talat med och som redan ligger i startgroparna för att åka ut och kontrollera fler byggen.

Läs också Därför är de nöjda med avtalet – ”Firar med en öl i kväll”

– Det känns ju fantastiskt. Nu får vi möjlighet att gripa in mot många fler av de värsta arbetsmiljöerna. Bara någon timma efter att avtalet kom hade jag redan fått tips om två sådana arbetsplatser med dåligt fallskydd, säger Robert Nilsson, regionalt skyddsombud och arbetsmiljöansvarig i Byggnads region Skåne.

”Nu ska vi läsa avtalstexten och förbereda oss. Det blir mer jobb men det är positivt” säger Robert Nilsson, regionalt skyddsombud för Byggnads Skåne (till vänster i bild). Arkivfoto: Stefan Lindblom/Helsingborgsbild

Nu ser han möjligheten att gå ut på byggena och börja jobba för en fungerande skyddsverksamhet där det saknas. Ställa krav på, och informera om rätt maskiner, rätt skyddsutrustning, ställningar, med mera. Och där det är farligt – lägga stopp.
– Det kommer att rädda liv och minska olycksriskerna, säger han.

Också hans kollega Niklas Nordlund, med samma uppdrag fast i region Örebro-Värmland,  ser detta som en stor framgång.
– Många utländska företag, till exempel, har kollektivavtal men inga medlemmar. Nu kan vi nå ut också på de arbetsplatserna. Det kommer att märkas skillnad ganska snabbt, säger han.

Bland de utländska företagen finns utstationerad arbetskraft som ofta tillhör de mest utsatta och många saknar kunskap om sina rättigheter.

I sitt dagliga jobb märker han att det är bättre på byggen där skyddsombuden får verka.
– Där det finns avtal och vi har tillträde är det bättre arbetsmiljö. Och där vi inte har medlemmar fast vi har avtal, ser arbetsmiljön sämre ut. Detta har vi krigat ganska länge för, att städa upp och få ordning och reda i byggbranschen. Detta är ett stort steg, säger Niklas Nordlund.

Läs också Skyddsombuden om varslet: "Mycket som går under radarn"

Skyddsombudet Niklas Nordlund och hans kollegor kommer att nå ut på fler arbetsplatser. ”Det kommer att göra  skillnad när vi gör de här kontrollerna” säger han. Arkivfoto: Margite Fransson

Det är stora faror i byggbranschen. I Niklas egen region inträffade exempelvis en svår fallolycka i veckan, där en 22-årig arbetare på ett avtalslöst företag föll 8-10 meter. Där finns heller inga medlemmar och dit kommer alltså inte fackets skyddsombud ha tillträde. Men de kommer, genom avtalet, att nå ut till många fler arbetsplatser och byggnadsarbetare än hittills.

Det är en historisk förändring, konstaterar Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.
– Nya avtalet innebär att Byggnads i varje region får rätt att ha sex regionala skyddsombud, som får utökad tillträde till arbetsplatser där det finns kollektivavtal men inga medlemmar, berättar han.

Byggnads har 11 regioner och det innebär att 66 av fackförbundets 126 regionala skyddsombud får den nyvunna rätten. Samtliga av dem som utses är personer med särskild kompetens och erfarenhet av skyddsarbete. Dessa bör också, enligt avtalet;  samverka med byggföretagens regionala arbetsmiljörådgivare och arbetsmiljöorganisationen på medlemsföretaget, om det finns.

Att utöka de regionala skyddsombudens tillträde är en stridsfråga på arbetsmarknaden. Tidigare i år röstade en högermajoritet i riksdagen mot ett sådant förslag. Byggnads sa då att man skulle driva frågan avtalsvägen.
– Det är positivt att kunna gå ut på fler arbetsplatser med avtalet i ryggen. Det är viktigt att Byggnads och arbetsgivarna är eniga, säger Robert Nilsson.

Niklas Nordlund tycker det var rätt att hota med strejk.
– Det var en bra grej att göra det för att få igenom avtalet. Det var fokus på rätt saker. Ytterst handlar det om människoliv, säger han.

Läs också Striden om skyddsombuden: "Vi kan nå över 1 000 företag till"

Läs avtalet, med bland annat texten om regionala skyddsombud.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombudens glädje efter beskedet: "Kommer att rädda liv"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig