info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skatteverkets jätteoffensiv mot byggfusket – det här spanar de efter

Personalliggaren på inte mindre än 2 500 byggarbetsplatser har granskats av Skatteverket i år. Av dem har tio procent tvingats betala straffavgift. Nu vill myndigheten ha hjälp att hitta fler syndare och hoppas på byggnadsarbetarna.

Vill ha hjälp. Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket, uppmanar byggnadsarbetare att komma med tips till myndigheten. Foto: Colourbox/Jeanette Andersson

I år har Skatteverket gjort oanmälda besök på 2 500 byggarbetsplatser runt om i landet för att granska de elektroniska personalliggarna, det vill säga registret över arbetare på plats. Det rapporterar Smålandsposten.

Av dessa har brister kunnat hittas under var tionde besök vilket inneburit böter, eller ”påförd kontrollavgift” som det egentligen heter.

Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket, är inte överraskad över mängden fall. Tvärtom tror han att det finns ett mörkertal med tanke på att många av byggarbetsplatserna, trots kraven, aldrig registreras hos Skatteverket.

–  Den stora utmaningen är att hitta de arbetsplatserna. Vi går via kommunerna eller åker själva runt och letar men det hade varit väldigt värdefullt om vi kunde få in fler tips på byggarbetsplatser som saknar personalliggare, säger han till Byggnadsarbetaren.

Kontrollen av just byggbranschen har i år varit extra stor då Skatteverket fått indikationer på att fler företagare än tidigare upplever en snedvriden konkurrens. I de fall där personalliggaren inte är i ordning går också Skatteverket vidare och utreder om fler oegentligheter kan finnas. På sikt är förstås målet att minska på fusk och svartjobb.

Kravet på elektroniska personalliggare infördes 2016 i byggbranschen men började tillämpas fullt ut först förra året. Conny Svensson har sett förbättringar på konkurrensområdet i branscher som haft personalliggare längre.

– Genomslaget kommer allt eftersom, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skatteverkets jätteoffensiv mot byggfusket – det här spanar de efter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig