info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skattesmäll för Renovatis

Det svensk-lettiska bemanningsföretaget SIA Renovatis blev rikskänt när det betalade svältlöner till sina anställda. Nu krävs bolaget på nästan två miljoner i uteblivna arbetsgivaravgifter.

Det var för drygt ett år sedan som skandalen med de lettiska byggjobbarna rullades upp. Fem personer hade arbetat för 27 kronor i timmen och inte haft tillräckligt med pengar för att äta sig mätta. Till slut fick de nog och satte upp en skylt utanför arbetsplatsen:
”Neighbours. Help, SOS!! Here live slaves. We are hungry!!! Our boss C Kjellberg.”
Nu är bolaget SIA Renovatis i blåsväder igen.
Efter uppmärksamheten kring de lettiska arbetarnas löner bytte företaget namn till SIA Tripulado. Men verksamheten fortsatte. Bolaget hyrde ut lettiska byggnadsarbetare till det svenska byggföretaget Renovatis AB som renoverar hus och lägenheter i Stockholmsområdet.
När Skatteverket granskade bokföringen upptäcktes det att samma person låg bakom bolagen, Carl Kjellberg.

Verksamhet i Sverige

Sammanlagt har SIA Tripulado haft mellan 10-17 anställda som har hyrts ut till Renovatis AB under 2009 och 2010. För uthyrningen har Tripulado fakturerat Renovatis AB för sammanlagt knappt åtta miljoner kronor under båda åren. Enligt Skatteverkets beslut har SIA Tripulados verksamhet enbart bedrivits i Sverige och då ska svenska skatteregler gälla. Då arbetsgivaravgifter helt saknas för de aktuella åren kräver Skatteverket SIA Tripulado på nästan två miljoner kronor.
Bolaget har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skattesmäll för Renovatis

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig