info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skärpta regler för motorsågsarbete

Den som använder motorsåg måste ha godkänts i ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Det ska finnas dokumentation på bygget som styrker att arbetstagaren verkligen har gått utbildningen. Reglerna gäller från den 1 januari 2015.

Den som arbetar med motorkedjesåg, ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta med maskinen på ett säkert sätt. Från den 1 januari 2015 börjar nya regler gälla som innebär att man ska ha godkänts i ett teoretiskt och praktiskt prov.

Lång erfarenhet räcker inte

Även den som har lång yrkeserfarenhet behöver visa dokumentation på avklarat teoretiskt och praktiskt prov. Om en arbetstagare som använder motorsåg i sitt arbete, till exempel vid rivning, inte har dokumentation på utbildning, riskerar arbetsgivaren att få betala straffavgifter.

Rätt utbildning

Det är arbetsgivarens skyldighet att välja en utbildning/prov som omfattar de moment arbetstagaren kommer att arbeta med. Arbetsmiljöverket bedömer att kunskaper motsvarande motorsågskörkort nivå A är tillräckligt inom byggbranschen. Arbetsmiljöverkets bedömning är att proven behöver göras om vart femte år, men det är inget krav i föreskrifterna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skärpta regler för motorsågsarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig