info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skapade klinkerkarta på hallgolvet: ”Ville ha något coolt”

En karta från tryckeriet, en liten vinkelslip och en hel del tålamod. Men det gick. Nu är plattsättaren Robban Appelqvist klar med utmaningen. En Gotlandskarta i klinker.

Konturen av Gotland i en nybyggd villa på ön. Mannen bakom jobbet - plattsättaren Robban Appelquist. Foto: Privat/Mostphoto

Det är en hall i en ny villa i Fole på Gotland som fått det ovanliga klinkermönstret.
– Jag hjälper en snickarkompis som bygger nytt och vi funderade på att vi skulle ha något coolt någonstans. Och då blev det ett motiv av Gotland på hallgolvet, berättar Robban Appelqvist.

Ni började med att beställa en karta över ön från ett tryckeri. Hur gick ni vidare efter det?
– Vi klippte ut kartan och placerade sedan ut de små plattorna på golvet där de skulle ligga. Sedan la jag kartan ovanpå, tog fram blyertspennan och ritade efter kanten.

När konturen efter ön var utritad på de ljusa plattorna tog Robban fram den lilla vinkelslipen. Sedan började det tålamodsprövande jobbet med att ”såga” ut bitarna med vinkelslipen. Han tog för säkerhets skull bara tre klinkerplattor i taget.
– Jag var livrädd för att blanda ihop bitarna. Därför tog jag tre som jag sedan placerade tillbaka igen. Om jag inte gjort det och kört alla på en gång hade det nog blivit ett jäkla pusslade.

Hur gick själva ”sågandet”, var det många av de små plattorna som pajade?
– Nej, bara några stycken faktiskt. Och det var på ställen där det var riktigt tunt. Men det fixade sig efter några försök. Jag tog det systematisk platta för platta och det gick riktigt bra.

När hela Gotland var utsågad och utlagt på hallgolvet var det dags för nästa steg – Östersjön. Här i form av gråblå klinkerplattor med storleken 30 gånger 30. Robert la ut plattorna över hela golvet, ja även över ön.
– Sedan var det bara att rita en bit av konturen på en platta, såga bort den biten, och sedan fortsätta att rita. Jag tog det steg för steg.

Var det svårt?
– Nä inte för mig, säger Robban, skrattar och fyller i: ”visst var det lite pyssel, men det gick bra. Ingen platta gick sönder”.

Motivet av Gotland är Robbans andra försök att vara extra plattsättarkreativ. Tidigare har han gjort en avbild av en kompass. Och på tal om riktning – hur ligger landet, eller jag menar ön i hallen?
– Vi gick efter väderstrecken och tog sikte på Fårö norrut. Så kartan ligger helt rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skapade klinkerkarta på hallgolvet: ”Ville ha något coolt”