info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skånskt byggbolag krävs på 300 000 kronor

En byggnadsarbetare snuvades på lön, semester och semesterersättning – trots att bolaget har tecknat kollektivavtal med Byggnads.

Mannen arbetade bland annat som takläggare. Foto: Colourbox

En tillsvidareanställd byggnadsarbetare på ett mindre byggbolag i Skåne har lurats på både lön och semester. Bolaget har kollektivavtal med Byggnads men byggnadsarbetaren har fått felaktiga löneutbetalningar och varken semester eller semesterersättning. Han har heller inte fått något anställningsavtal eller några lönespecifikationer, enligt förbundet.

Byggnads går nu till Arbetsdomstolen och kräver bolaget på 56 000 kronor i utebliven lön, 16 000 kronor i utebliven semesterersättning och 3 000 kronor i utebliven arbetstidsförkortning. Därutöver kräver förbundet totalt 100 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen för brott mot semesterlagen, Byggavtalet och kvittningslagen, samt ytterligare 125 000 kronor till Byggnads för brott mot Byggavtalet och Medbestämmandelagen.

Läs också Plåtslagare fick gå på dagen – kräver 235 000 plus skadestånd

Mannen blev anställd på bolaget i februari 2017 och utförde takläggning, snickerier och rivningsarbeten. Den 1 augusti samma år började han hos en annan arbetsgivare men fick inte ut den lön och de ersättningar som han tjänat in under våren och sommaren. Då vände han sig till Byggnads för att få hjälp. Byggbolaget påstår att det är byggnadsarbetaren som är skyldig bolaget pengar och inte tvärtom.

Företaget har också vägrat medverka i förhandling. Vid upprepade tillfällen har bolagsrepresentanter underlåtit att komma till utsatta förhandlingstillfällen, enligt Byggnads stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Det skånska byggbolaget tecknade kollektivavtal med Byggnads i oktober 2016.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skånskt byggbolag krävs på 300 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig