info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskaanställda blev utan löneökning

140 Skanska-anställda i Stockholm har ännu inte fått ut de 3:75 kronor per timme i löneökning som förra årets avtalsförhandlingar gav.

Frågan om löneökningen kommer att avgöras av arbetsdomstolen, AD, i november.
Byggnadsarbetarna på ett arbetschefsområde i Skanska Bygg hade ett provlönesystem fram till den 31 mars 1998. Lönesystemet garanterade dem 117:50 kronor per timme och lockade dessutom med en bonus på max 5 kronor per timme. Resultatet i arbetschefsområdet blev så dåligt under perioden att det inte blev någon utdelning på bonusen.
När avtalet löpte ut ville Skanska sänka lönen för de anställda. Samtidigt hade byggbranschens centrala parter enats om ett nytt avtal som skulle ge minst 3:75 kronor per timme i löneökning.
Byggettan i Stockholm och Skanska kunde inte enas om den nya lönen på pågående projekt för de anställda i arbetschefsområdet. Också centrala förhandlingar slutade i oenighet. Det har medfört att ett stort antal av de 140 anställda fortfarande, ett och ett halvt år senare, inte fått ut den centrala löneökningen.
Nu blir det AD som avgör från vilken lön den centralt avtalade löneökningen ska utgå. Byggnads ser målet som principiellt mycket viktigt.
– En centralt överenskommen, generell löneökning ska gälla lika för alla och måste därför utgå från den nivå lönen legat på i det gamla avtalet. Det ska inte vara möjligt att förhandla bort en sådan löneökning med hjälp av de nya bonuslönesystemen, säger Björn Gustafsson på Byggnads förhandlingsenhet i Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskaanställda blev utan löneökning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig