info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska: "Vi är förvånade"

Jonas Andé, förhandlingschef på Skanska, är förvånad över Arbetsdomstolens dom, som ogiltigförklarar avskedet av en anställd på Skanska.

Mb-ledamoten avskedades från Skanska i november 2011.
Igår kom domen, som slog fast att det var fel att avskeda byggnadsarbetaren och att det inte heller fanns grund för uppsägning.
– Vi trodde att Arbetsdomstolen skulle göra samma bedömning som vi, eftersom det fanns en mängd samarbetsproblem kring den här personen. Vi tolkar domen så att vi borde ha varit mer tydliga mot personen innan avskedet. Vi har sett riskerna med det här målet, och borde kanske ha hanterat samarbetsproblemen bättre genom åren, säger förhandlingschefen Jonas Andé på Skanska.

”Ingen koppling med fackligt arbete”

Byggnads hävdade i målet att avskedet var en följd av mannens fackliga arbete som mb-ledamot och skyddsombud. Företaget å andra sidan, hävdade att avskedet berodde på ett hot mot en kollega och att byggnadsarbetaren haft samarbetsproblem.
– Vi tycker att det är viktigt och väldigt bra att domstolen konstaterade att det inte fanns någon koppling mellan avskedet och hans fackliga engagemang, så som Byggnads hävdade.

Skadestånd

Skanska ska, enligt domen, ersätta mannen för inkomst som han förlorat efter avskedandet. Det handlar om nästan 507 000 kronor plus ränta, och därtill 60 000 ytterligare, i allmänt skadestånd.

Vad händer nu, när mannen fått tillbaka sin anställning?

– Det har vi inte tagit ställning till ännu. Vi ska titta ytterligare på frågan och det första vi gör är att diskutera detta med mannen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska: "Vi är förvånade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig