info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska stäms för avsked

Avskedandet var ogiltigt enligt Byggnads, som också hävdar att mannen trakasserats som skyddsombud och mb-ledamot. Nu stämmer Byggnads Skanska och kräver över en miljon kronor.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om skyddsombudet och den sammankallande mb-ledamoten som avskedades från Skanska i Örebro i slutet av förra året. Enligt Byggnads berodde avskedet på att mannen agerat som facklig företrädare. Skanska har drivit en annan linje och menar att avskedet helt saknar samband med den fackliga aktiviteten. I stället har man hänvisat bland annat till samarbetssvårigheter.

”Trakasserades av företaget”

Byggnads skriver nu i stämningsansökan att Skanska hänvisar till ett påstått hot samt till samarbetssvårigheter och illojalitet. I stämningen hävdas dock att hotet aldrig ägt rum, att företaget inte kunnat precisera vad illojaliteten ska ha bestått av och att även anklagelserna om samarbetssvårigheter är svårbegripliga.
Enligt facket är i stället grunden till det inträffade att mannen hamnat i centrum för en infekterad lönetvist på Skanskas arbetsplats Rättscentrum i Örebro, där han drivit fackets linje. Han ska i samband med detta ha trakasserats av företaget bland annat genom ryktesspridning och krav på sjukintyg från första frånvarodagen. Företaget ska också ha förflyttat honom till förrådsarbete, samt ha krävt att han skulle lämna en mbl-förhandling.

Fler tvister om trakasserier

Nu kräver Byggnads skadestånd till mannen på sammanlagt 580 000 kronor, dessutom kräver man ersättning för utebliven lön på 27 984 kronor i månaden för tiden från avsked till dom. Vidare krävs 400 000 kronor i skadestånd för fackets räkning.
Detta är inte den enda aktuella tvisten på liknande tema. I nästa vecka väntas en AD-dom gällande ett tidigare skyddsombud på företaget Värmdö Bygg. Även i det fallet hävdar Byggnads att mannen blivit trakasserad på grund av sitt fackliga arbete, bland annat genom permittering och förflyttning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska stäms för avsked

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig