info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska kastar ut underentreprenörer från Kalmarbygge efter sexuella trakasserier

Ett dussintal anställda vid två underentreprenörer har stängts av från Skanskas universitetsbygge i Kalmar sedan en kvinnlig byggnadsarbetare ska ha utsatts för sexuella trakasserier.

Uppgifterna om sexuella trakasserier på universitetsbygget i Kalmar nådde Skanska under tisdagen i förra veckan, rapporterar 24Kalmar.
– En kvinna som arbetar på vårt projekt blev i tisdags utsatt för sexuella trakasserier. Det ska röra sig om nedsättande och kränkande kommentarer, säger Skanskas presstalesperson Mia Trahntill sajten.
Totalt arbetar omkring 150 byggjobbare med om- och nybyggnation vid Linnéuniversitetet. Den utsatta kvinnan arbetar själv för en underentreprenör till Skanska.
– Det var inte kvinnan själv utan ytterligare en underentreprenör som gav informationen till vår platsledning. Vi påbörjade en utredning direkt, pratade med de aktuella underentreprenörerna och med kvinnan, säger Mia Trahn till 24Kalmar.

LÄS MER: Rörisen Paulina – ”Alla vinner på jämställdhet”

Tidigt på onsdagsmorgonen den 25 oktober fattade Skanska beslutet att stänga av all personal från de två underentreprenörer vars anställda anklagas för trakasserierna. Totalt omfattas 10–15 anställda.
Senast i dag måndag ska underentreprenörerna lämna in handlingsplaner för hur liknande händelser ska förebyggas i framtiden. Skanskas egen utredning av händelsen beräknas vara klar i slutet av veckan.
– Då får vi se om de kan komma tillbaka, men det ser inte så ljust ut i dagsläget, säger Mia Trahn och tillägger att det kan bli aktuellt med polisanmälan.

LÄS MER: Karolina kallades ”knarkluder” på bygget

Byggnads Småland-Blekinge kopplades in under fredagen. Regionens jämställdhetsansvarige Martin Karlsson ger Skanska beröm för företagets resoluta agerande och menar att det finns ljuspunkter i historien. Att anklagelserna uppmärksammas är ett tecken på en förändrad kultur inom byggbranschen och på att det jämställdhetsarbete som Byggnads med flera lägger ned ger resultat.
– Det är viktigt att varje fall av sexuella trakasserier kommer fram och inte tystas ner. Det är också glädjande att Skanska har agerat så starkt som de har gjort, säger Martin Karlsson till Östra Småland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska kastar ut underentreprenörer från Kalmarbygge efter sexuella trakasserier

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig