info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska håller inne lön på 15 000

Skanskas konserthusbyggare i Västerås mådde dåligt under byggtiden på grund av bland annat hård tidspress. Nu vägrar Skanska dessutom att betala deras lön.

Den sista ackordsavstämningen på konserthusbygget i Västerås gav 144 kronor. Det var Byggnads avdelning och Skanska överens om, enligt avdelningen i Västerås.
Det innebar ett ackordsöverskott på cirka 15 000 kronor för den sista tolvveckorsperioden för en yrkesarbetare som arbetat full tid. Ett 30-tal byggnadsarbetare, en del inlånade från Peab, hade arbetat på arbetsplatsen under perioden. Det var stressigt. Flera mådde dåligt av pressen för att bli klara till invigningen.
Men när septemberlönen kom från Skanska fanns det inget ackordsöverskott med.
– Det här är tacken för helgjobb och jobb på semestern, säger Peter Lysén, som tillsammans med flera andra slutade på Skanska efter konserthusbygget.
– Det är extra tungt att de håller inne skottet för oss som slutat. Skanska har förskottslön och vår nye arbetsgivare har lön i efterskott. Så vi hade behövt skottet för att klara glappet.

På Skanska motiverar man beslutet att hålla inne pengarna med att det föreligger en rättstvist om lön. Bengt Källvik, personalhandläggare på Skanska Väst som tillfälligt fungerar som fadder och hjälpare åt den person som är personalsamordnare i Västerås, vill inte precisera varför man anser att det är en rättstvist.
– Du är välkommen att få veta det efter förhandlingen, säger han, men antyder samtidigt att han anser att Byggnads undanhållit information.
Göran Tinglöv, mätningsföreståndare på Byggnads i Västerås, säger att avdelningen kan styrka att ackordsräkning skickats till Skanska i början av september. Han har i brev till Skanska krävt utbetalning av överskottet senast i morgon, torsdag.
– Betalas pengarna inte ut då så begär vi förhandling. Skanska håller inne lön i strid med avtalets regler, säger han.

Enligt reglerna ska en arbetsgivare som anser att en ackordsräkning är felaktig begära förhandling inom fem dagar efter det att man fått räkningen. Arbetsgivaren får bara hålla inne den del av lönen som man inte är överens om.
Björn Müntzing, på Sveriges Byggindustrier, konstaterar att reglerna slår fast att om arbetsgivaren inte begärt förhandling inom fem dagar så ska hela beloppet betalas ut i avvaktan på att tvisten avgörs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska håller inne lön på 15 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig