info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska: "Det är ju beklagligt"

2013-04-10: Skanskas HR-direktör Veronica Rörsgård, som sitter i koncernledningen, kommenterar här Byggnadsarbetarens uppgifter om Skanskas svartlistning i Storbritannien.

Har ni några planer på att ekonomiskt kompensera de arbetare som har Skanska i sina akter?
– Nu vet vi ju inte om det finns personer som drabbats eller hur de drabbats. Utan där säger vi att om man upplever att man på något vis har drabbats av det sätt som Skanska har agerat på och har bevis för det så kan man vända sig till Skanska.
Det är fyra ju år sedan det här avslöjades. Du säger att ni tagit kraftiga tag, utrett internt och med myndigheter. Vet ni ändå inte om det finns personer som har drabbats?
– Det är ingen som har vänt sig till Skanska med krav så här långt.
Jag har träffat personer som har Skanska i sina akter. De håller Skanska ansvariga för att de anser sig ha förlorat inkomster och än i dag har svårt att försörja sig. Det är en typ av historier som ni måste ha stött på tidigare. Eller?
– Så vitt jag vet är det ingen som har vänt sig till oss, men är det så är det ju beklagligt. Kan de visa att vi har bidragit till och har bevis för att vi har liksom åsamkat dem problem att fortsätta på arbetsmarknaden, då får de vända sig till Skanska.
Har ni riktat er ut till de här arbetarna med någon tydlig ursäkt från Skanska?
– Nej, det har vi inte gjort så vitt jag vet. Nu pågår ju den här utredningen i The Scottish Affairs Select Committe så vi följer ju den. Sedan får vi agera utifrån var den landar.
Finns det någon risk att det här pågår på något håll i Skanska i dag?
– Nej. Det har jag väldigt svårt att tänka mig. Vi har varit oerhört tydliga. Så vitt vi vet, absolut inte.
I England finns anklagelser om att Skanska har varit inblandat i alla fall i ett svartlistningsfall, gällande elektrikern Frank Morris, efter att The Consulting Association stängdes ner. Känner du till det?
– Nej, det gör jag inte.
Det har varit ganska uppmärksammat i England, är det inte bekymmersamt att du inte hört talas om den historien?
– Det har jag tyvärr inte.
Vad tänker du om det? Att det cirkulerar en sån historia i England?
– Det är ju beklagligt och där får jag ta reda på fakta naturligtvis, eftersom jag inte har det.
Fotnot: Efter intervjun får Byggnadsarbetaren mejl från Skanskas presschef Edvard Lind. Han påpekar att Harvey Francis, vice vd på Skanska i Storbritannien, framförde en ursäkt inför The Scottish Affairs Committe. Detta var i mars i år, fyra år efter avslöjandet och inför en kommitté i parlamentet. Enligt Edvard Lind finns det juridiska hinder för en offentlig ursäkt riktad till arbetarna. I mejlet hävdar han också att Skanska inte har någon koppling till fallet med Frank Morris.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska: "Det är ju beklagligt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig