info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska avskedar mb-ledamot

Mannen som Skanska i Örebro har avskedat är såväl sammankallande mb-ledamot som skyddsombud. Byggnads sätter avskedet i samband med hans fackliga arbete. Företaget hävdar att det inte finns någon sådan koppling.

Mannen har arbetat på rättscentrum i Örebro, ett bygge som det stormat runt då strandade löneförhandlingar har lett till att man jobbar för stupstockslön.
Skanska hävdar att mannen har hotat en annan anställd, att han varit illojal samt att han har haft samarbetssvårigheter. Byggnads hävdar att anklagelserna saknar grund; att mannen inte framfört hotet och att företaget inte har kunnat visa på vilket sätt de påstådda samarbetssvårigheterna eller illojaliteten ska ha tagit sig uttryck.

”Fackligt arbete är orsaken”

– Det är för att han har jobbat fackligt som de vill avskeda honom. Det är uppenbart, säger Mikael Johansson, ordförande för Byggnads avdelning i Örebro.
Skanska har en annan uppfattning:
– Avskedet har inget som helst samband med hans fackliga engagemang, säger företagets distriktschef Patrik Ihrstedt.
Han säger att företaget har gett närmare besked om grunderna för avskedet i muntliga överläggningar med Byggnads, han vill inte precisera detta i tidningen.

Tidigare förflyttad

Redan tidigare under hösten kallade Byggnads till förhandlingar gällande hur mannen behandlats av Skanska. I samband med en infekterad uppsägningsförhandling ska han bland annat ha förflyttats från sin byggarbetsplats till arbete på ett förråd. Förhandlingar om detta pågick när företaget nu lämnade beskedet om avsked.

Förtroendemännen kan entledigas

Nu kommer Byggnads kalla till förhandling och hävda att avskedet är ogrundat. Enligt Mikael Johansson kommer Byggnads avdelning i Örebro också erbjuda den avskedade mannen någon form av projektanställning.
– Vi kommer se till att han får försörjning, säger han.
Mikael Johansson säger också att avdelningens styrelse troligtvis kommer ta ett beslut om att skilja alla fackliga förtroendemän i Skanska i Örebro från sina uppdrag. Man bedömer att de är för utsatta i nuläget.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska avskedar mb-ledamot

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig