info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Skanska använde fel anställning"

Byggnads har stämt Skanska för att företaget gett en man upprepade tillfälliga anställningar. Facket menar att han egentligen haft rätt till fast anställning.

Byggnads kräver att Skanska betalar 75 000 till en tidigare anställd. Kravet förs fram i en stämning till Arbetsdomstolen.
Enligt stämningen har mannen haft en rad tillfälliga anställningar i bolaget mellan 2006 och 2010, alltid med samma anställningsnummer. Det har handlat om provanställning, tidsbegränsad anställning och säsongsanställningar.

”Inte säsongsjobb”

Byggnads hävdar i stämningen att företaget kringgått regeln om att i första hand tillsvidareanställa. Man påstår att enskilda anställningsformer använts på ett felaktigt sätt, bland annat i och med att uppgifterna som mannen hade under säsongsanställningar var av en typ som kan göras när som helst under året. Då är säsongsanställning inte en korrekt anställningsform.

”Byggnads har fel om arbetsuppgifterna”

Innan det gick så långt som till domstol har Skanska och Byggnads försökt lösa tvisten i lokala och centrala förhandlingar. Enligt protokollen från de tillfällena har företaget hävdat bland annat att företaget och den anställde varje gång varit överens om anställningarnas utformning. Man uppger vidare att mannen främst ägnat sig huvudsakligen åt säsongsbundna uppgifter under säsongsanställningarna. Även kritik bland annat mot hur företaget tillämpat provanställning avvisas.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Skanska använde fel anställning"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig