info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ska vara samma service för alla"

På Byggnads är man medvetna om att alla på bygget inte får samma stöd och att en ombudsman som brinner för en specifik yrkesgrupp kan göra underverk för lönen.

Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads. Här säger han sitt om ombudsmannalotteriet.
Har alla yrkesgrupper en bra representation inne på facket i alla Byggnads regioner?
– Nej, det har de inte. För att nå dit skulle vi behöva vara betydligt fler ombudsmän.

Så ombudsmännen är för få för att hinna med alla yrkesgrupper?
– Ja det skulle jag vilja säga. Vi täcker de större yrkesgrupperna, bland annat TBM och Vvs, men när det gäller de mindre yrkesgrupperna är det sämre.

Hur ställer du dig till påståendet att det finns en tydlig koppling mellan hög lön/ackordsandel för en liten yrkesgrupp och att det på deras regionkontor finns en ombudsman som tidigare själv varit ackordsjägare i just det yrket.
– Ja, så är det säkert. Det tror jag absolut. Finns det en ombudsman som brinner för en specifik yrkesgrupp och lägger ner lite extra arbete så kommer det att påverka positivt. De har ju en oerhörd kunskap för just det yrket. Men det handlar även om traditionen på orten och att det finns företag som är positiva till att de anställda arbetar på ackord.

Läs mer:
Klart för dragning i ombudsmannalotteriet
Här finns två vinster i lotteriet

De här ombudsmännen som driver på en liten extra kan jobba i vilken region som helst. Är det då slumpen som avgör möjligheten till att arbeta på ackord?
– Så kan det vara bland vissa mindre yrkesgrupper i vissa regioner. Om man tittar på de stora regionerna i Byggnads så har de större möjligheter att ha en bättre bredd på ombudsmännen än vad man har i till exempel Västerbotten eller Norrbotten. Det är svårare för små regioner att täcka in alla yrkesgrupper. Jag tror nog att de försöker och vill göra jobbet, men det kan vara svårt att hinna med alla.

Är det här ett problem?
– Ja, för egentligen ska det inte vara någon skillnad. Det ska vara samma service för alla yrkesgrupper.

Vad gör ni åt det?
– En sak vi gör nu är att utveckla vår organisation med fullmakter. Det är en åtgärd som kommer ge mer tid för att täcka upp andra områden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ska vara samma service för alla"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig