info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Sila snacket” ska fimpa osund byggjargong: ”Jag har varit en del av den själv”

Byggföretaget TL Bygg vill förbättra stämningen på landets byggen. Målet är att få bort jargong som skapar osunda arbetsmiljöer i branschen.

Johan Edlund, vd på Tl Bygg, tycker det är hög tid att byggbranschen agerar mot den dåliga jargongen. Foto: TL Bygg

TL Bygg har tagit fram ett arbetsmaterial som de kallar ”Sila snacket”. Idén till ”Sila Snacket” föddes ur en insamling av uttryck och ord som är unika för byggbranschen. Ett arbete som TL Bygg gjorde förra året. Både anställda och byggfolk utanför företaget fick då skicka in förslag.

– De flesta vi fick in var riktigt roliga och fyndiga, men en hel del av dem hade också en rasistisk eller sexistisk underton. Och vissa var direkt rasistiska och sexistiska. De dåliga bidragen fick oss att sätta i gång arbetet med ”Sila Snacket”, säger Johan Edlund, vd på TL Bygg.

Tanken är att ”Sila snacket”-materialet ska vara ett slags hjälpmedel och ge stöd åt såväl anställda på TL Bygg som andra i byggbranschen när de hamnar i en svår situation.

– Byggjargongen kan vara helt fantastisk med kreativa ordvitsar och roliga smeknamn men det finns också många element i jargonen som är både exkluderande och diskriminerande, säger Johan Edlund.

TL Bygg gör den här satsningen då de själva menar att de ”har fått nog”.

Vad är det ni fått nog av?

– Att många i branschen fortfarande vittnar om kränkande skämt, härskartekniker och en dålig jargong. Vi vet att många väljer bort byggbranschen på grund av den här kulturen. Och vi märker själva av den när vi är ute på olika arbetsplatser.

Johan Edlund säger att det på byggarbetsplatserna ofta blir en hård kultur och att det finns en risk för att många biter ihop i stället för att be om hjälp.

– Man vill inte verka svag. Vi tror att med en mer öppen dialog kring jargongen kan vi också förändra kulturen till att lyfta varandra när vi gör rätt i stället för att påpeka när vi gör fel.

Vad tycker du är bra jargong och vad är dålig jargong?

– En bra jargong är en där alla har kul, vågar vara sig själva och kan be om hjälp eller våga visa sig sårbara. En dålig är en som kränker.

Ett mål nu är att sprida loggan för ”Sila Snacket” ut på landets byggen. Ett märke som ska få de som arbetar i branschen att alltid bli påminda om hur de pratar med medarbetarna.

– Vi hoppas och tror att det ibland ska räcka med att peka på märket för att säga till. ”Sila snacket” verkar också genom igenkänning, du kan gå ihop med en främling som också bär märket och tillsammans ta ställning. Det blir enklare att lyfta eventuella problem när du ser även en kollega med märket.

Vad har du själv för erfarenheter av dålig jargong på bygget?

– Själv har jag arbetat i branschen i många år och har naturligtvis hört både det ena och det andra. Tidigare har jag varit en del av den själv och upplevt att jag inte riktigt vågat säga till när snacket gått över gränsen. Och jag tycker det är viktigt att poängtera att det här inte är ett problem som är isolerat till byggena och yrkesarbetare. Den finns överallt och på alla nivåer i branschen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Sila snacket” ska fimpa osund byggjargong: ”Jag har varit en del av den själv”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig