info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sexuella trakasserier efter tidningsartikel – "Som att mata ett monster"

Efter en intervju i Byggnadsarbetaren har Amanda Borneke på CS Riv fått närgångna sms och även hot från främmande män som läst artikeln om henne i tidningen.

Foto: Julia Sjöberg, Mostphotos

Byggnadsarbetaren publicerade nyligen en intervju med Amanda Borneke som är kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv. Artikeln i tidningen handlade om hennes syn på miljöfrågor och var strikt kopplad till hennes roll i yrkeslivet. Samma dag som tidningen kom ut fick Amanda en tsunami av sms i sin privata mobil. En del var positiva, men många var också direkt kränkande.

– Främmande personer har kollat upp mig, hittat mitt mobilnummer och skickat sms. Jag är på jobbet och talar om viktiga frågor och detta är responsen man får. Det är extremt nedvärderande.

Amanda säger att hon inte tar det personligt, hon är medietränad efter många år i offentliga sammanhang. Hon tycker dock att branschen behöver prata mer om själva beteendet. Inviter och kommentarer om ens utseende i yrkeslivet kränker en människas värdighet och kvinnor mår dåligt.

– Man vill ju ha fullt fokus på sin roll som yrkesmänniska på jobbet och respekt för det arbete man utför.

Amanda har kollat upp en del av telefonnumren och det visar sig, att på sajten 180.se pekas ett av numren ut av flera andra på grund av att personen i fråga skickar ”sliskiga” sms.

Amanda kollade upp ett av telefonnumren på sajten 180.se och det visade sig att tidigare hade fler blivit utsatta, av samma person.

Amanda svarade en av personerna omedelbart, på ren instinkt, att hon inte var intresserad och påtalade det kränkande i att skicka sms på detta sätt.

– Men man ska aldrig bemöta sms:en. Då får man tillbaka andra typer av våld. Det är som att mata ett monster. Mannen i detta fall blev provocerad och börjad hota om våld.

Amanda har polisanmält händelsen. Hon har också anmält saken till skyddsombudet på sin arbetsplats, som lyfte bort ansvaret från Amandas skuldror direkt.

– Vi kommer att prata om det som hänt i skyddsombuds-kommittén. De kommer att lämna ifrån sig förslag hur vi ska gå vidare. Jag har fått jättemycket stöd från min arbetsgivare. Men de som inte får stöd från sin arbetsgivare, vart ska de vända sig?

Detta är sexuella trakasserier:

Ett uppträdande av sexuell natur som kränker den utsattas värdighet.

Exempel på beteenden som inte hör hemma i yrkeslivet:

  • -SMS/mejl med sexuellt innehåll
  • -Ovälkomna komplimanger
  • -Beröring
  • -Gester
  • -Inviter
Om du eller en kollega är utsatt:

-Vänd dig/er till Byggnads kvinnliga nätverk, Näta.
https://www.byggnads.se/medlem/kvinna-i-byggnads/kontakt/

Näta kan lotsa dig vidare till rätt ombudsman inom Byggnads i din region och lägga upp en plan.

Nina Christensen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sexuella trakasserier efter tidningsartikel – "Som att mata ett monster"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig