info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sex plåtslagarelever uttagna till SM-final

Sex plåtslagarelever har blivit uttagna att tävla om SM-guldet i plåtslageri i Katrineholm. - Det är jätteroligt och oväntat. Jag trodde inte att det skulle bli så, säger Martin Gunnarsson, en av dem som tagits ut till SM-finalen.

Uttagningstävlingarna har genomförts på landets gymnasieskolor i slutet av januari. Tävlingsuppgiften handlade om att tillverka ett skorstensbeslag med huv i stålplåt. 25 bidrag kvalificerade sig till den centrala juryn, som tog ut sex finalister.
– Jag var ganska noggrann i uttagningsuppgiften och tog god tid på mig, men hann ändå göra klar uppgiften, säger Martin Gunnarsson, en av dem som togs ut till SM-finalen för unga plåtslagare.

Träna olika moment

Han går på bygg- och anläggningsprogrammet i Staffansgymnasiet i Söderhamn, men gör just nu delar av plåtutbildningen på Lugnetgymnasiet i Falun. Nästa vecka ska han tillbaks till Söderhamn och fortsätta sin praktik som lärling på en plåtslagarfirma.
– Jag kommer också att träna olika moment inför SM-finalen, säger Martin Gunnarsson.

”Goda möjligheter att få jobb”

Plåtslagaryrket är ett yrke, där framtidsutsikterna är väldigt goda. SM för unga plåtslagare är ett återkommande inslag för att skapa uppmärksamhet kring yrket. Det finns ett stort behov av utbildade byggnadsplåtslagare i hela landet och enligt Arbetsförmedlingens ”Var finns jobben?” hamnar byggnads- och ventilationsplåtslagare på andra plats, efter vvs-montörer som toppar listan över bristyrken.
– Det är goda möjligheter att få jobb, konstaterar Martin Gunnarsson.

Läs mer:
Störst brist på vvs-montörer

SM-final i Katrineholm

SM-finalen för unga plåtslagare går på PVF-Teknikcentrum i Katrineholm den 17 mars. De andra finalisterna är Magnus Pollack Lugnetgymnasiet Falun, John Norberg Stockholms byggtekniska gymnasium, Joel Högman Bolandgymnasiet Uppsala, Daniel Ericsson Af Chapmangymnasiet Karlskrona och Axel Nyström Wendesgymnasiet Kristianstad. Tävlingen arrangeras av PVF Yrke & Utbildning i samverkan med Plåt & Ventföretagen och Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sex plåtslagarelever uttagna till SM-final

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig