info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Segdragen tvist i väst över

Byggnads region Väst och byggbolaget NCC har nått en uppgörelse när det gäller löneformen på NCC:s arbetsplatser i Västsverige.

Enligt Conny Johansson, löneansvarig ombudsman på Byggnads Väst, har parterna nått en överenskommelse som båda känner sig nöjda med och tror på. Uppgörelsen bygger på en lön som är prestationslönebaserad och utgår från Byggavtalet.
– Lönen kommer att utgå från arbetsplatsen, säger Conny Johansson.
Prestationslönen kommer enligt ett pressmeddelande från Byggnads att ge arbetarna större insyn och inflytande över arbetssituationen. Överenskommelsen gäller tillsvidare och för samtliga NCC:s arbetsplatser i Västra Götaland och Halland.

NCC bröt mot avtalet

Konflikten mellan NCC och Byggnads har pågått längre än ett år. Bråket har handlat om att parterna vill ha olika lönesystem. Byggnads ackord medan NCC velat hitta andra former. Som mest var byggnadsarbetare på ett 20-tal arbetsplatser indragna i konflikten. Flera av dem gick på stupstocken och hade då en förtjänst på cirka 167 kronor i timmen.
I maj i år tog bråket en ny vändning när NCC gick ut ensidigt och i strid mot kollektivavtalet fattade beslut om att höja lönen för de byggnadsarbetare som var indragna i konflikten. Något som Byggnads reagerade starkt emot.NCC förklaring var att bolaget ansåg att de anställdas arbetsmiljö påverkades negativt av lönekonflikten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Segdragen tvist i väst över

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig