info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sänkta straff för byggolycka

"Grovt vållande till kroppsskada" mildrades till "vållande till kroppsskada" när hovrätten prövade om tingsrättsdomen om en byggolycka i Visby. De båda åtalade byggnadsarbetarna har fått dagsböterna sänkta och blivit av med sina villkorliga domar.

Det var 2007 som de båda männen kastade ut en elva kilo tung plastrulle från en våning två trappor upp på bygget. Enligt deras vittnesmål hade de räknat med att den skulle landa på marken där de kunde se att ingen befann sig. Men rullen tog en annan väg och träffade en annan arbetare i huvudet. Hon föll till marken och fick svåra skador.

Dömda för grovt vållande

Tingsrättsdomen kom för ett år sedan. Då dömdes de båda männen till villkorlig dom och dagsböter för grovt vållande till kroppsskada.
Tingsrätten resonerar i domen runt att männen tog beslutet om att kasta rullen trots att de var medvetna om att det var olämpligt och trots att det fanns andra möjliga sätt att avlägsna den på. Men innan sommaren i år ändrade alltså hovrätten på domen.

Sänkta böter

Enligt hovrätten var sannolikheten för att kastet skulle misslyckas inte så stor att agerandet kan sägas innefatta ”ett medvetet risktagande av allvarligt slag”.
Hovrätten instämmer dock i att agerandet var olämpligt och att männen ska betala dagsböter för vållande till kroppsskada. Men begreppet ”grovt” är borttaget i nya domen, de villkorliga domarna är hävda och böterna sänkta.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sänkta straff för byggolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig