info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samtal om nyanlända

Byggsektorn skriker efter arbetskraft. Samtidigt saknar ett stort antal nyanlända jobb. Nu begär branschens aktörer trepartssamtal med regeringen.

Högkonjunktur råder i byggbranschen och beräkningar visar att 40 000 nya yrkesarbetare kommer att behövas för att trygga framtidens personalförsörjning. Samtidigt står en stor grupp, däribland många nyanlända, långt ifrån arbetsmarknaden. Nu har Byggnads, BI, Seko och Maskinentreprenörerna lämnat in en gemensam intresseanmälan för att delta i trepartssamtal med regeringen.
‒ Vi är glada över att vi parter tillsammans kommer att jobba för att fler ska komma in på byggarbetsmarknaden såsom ungdomar, nyanlända och kvinnor. En förutsättning för att den svenska modellen ska fungera är att vi även tar ansvar för de grupper som står utanför arbetsmarknaden säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind i ett pressmeddelande.

LÄS MER:
Åtgärder för jobb till nyanlända
”Tar nyanlända som murbräcka”
BI vill ha ny anställningsform

Byggnads och BI har bland annat tittat på möjligheten att införa en prova på-praktik på högst sex månader för personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Ett annat förslag är att ge Galaxen Bygg i uppdrag att också stödja nyanlända.
‒ Mot bakgrund av den senaste avtalsrörelsen känns det bra att vi nu tillsammans tar oss an viktiga framtidsfrågor och fortsätter trepartssamtalen. Det har alltid varit Byggnads inriktning att arbeta för en byggbransch som är modern och inkluderande, säger Byggnads Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samtal om nyanlända

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig