info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Samordningen ska inte ske till vilket pris som helst"

Märket är en strypsnara på LO-kollektivet. Det menar snickaren Kent ”Renen” Johansson som tycker att förbunden ska plocka ut så mycket pengar som möjligt.

Kent Johansson är snickare med lång erfarenhet av livet på bygget och har bland annat byggt bostäder i Hammarby Sjöstad. Han är positiv till att 6F ska se över märket. Att utredningen i alla fall är något slags tecken på att de börjar ta strid mot industrin. Men han är misstänksam och rädd för att det inte blir någon större förändring.
– Byggnads ska inte vika ner sig. Jag ser IF Metall som det stora problemet i hela LO och samordningen ska inte ske till vilket pris som helst, säger Kent Johansson.

”Lönerna står och stampar”

Han menar att det måste finns någon koppling mellan företagens allt högre vinster och löneutvecklingen. Han har själv en känsla av att lönerna stått och stampat under en längre period.
– Det är på tiden att några förbund går före och begär högre löner.
Kent Johansson är ändå för att LO-samordningen blir kvar, men han tycker det ska ske inom ramen för en gemensam lönefond inom LO.
– Vi har alltid avstått löneutrymme för att få förbättringar och det borde vara möjligt här också. Alla förbund ska plocka ut så mycket som möjligt av utrymmet och en del av pengarna borde sättas in i en fond. De kan sedan fördelas till andra i LO-kollektivet som får mindre. Vi måste föra in en tanke att vi kollektivt tar ansvar för varandra som förbund.

Ta strid för utländsk arbetskraft

Enligt arbetsgivarna skulle högre löner i byggsektorn leda till att konkurrensen ökar och nya aktörer skulle kunna slå ut de svenska byggnadsarbetarna från marknaden på grund av högre kostnader. Kent Johansson säger att den pressen märks av redan i dag.
– Det är ju inte vi som tjänar för mycket utan den utländska arbetskraften som tjänar för lite. Problemet är ju att vi inte tar strid för de utländska arbetarna. Vi måste söka upp dem, få insyn, få med dem i facket och kunna använda stridsåtgärder. Då uppstår inte den här situationen och vi får då möjlighet att ta del av det större utrymmet och behålla jobben.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Samordningen ska inte ske till vilket pris som helst"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig