info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sammanslutning för golvläggare upphör

Efter 63 år upphör Golvläggarnas rikssammanslutning som egen organisation inom Byggnads. De årliga rikskonferenserna kommer dock att fortsätta.

Beslutet fattades vid golvläggarnas årliga rikskonferens om hölls på Rönneberga kursgård 11-12 oktober.
Golvläggarna, glasarbetarna och rörarbetarna inom Byggnads har sedan många år haft egna rikssammanslutningar – ett slags yrkesförbund inom förbundet.
Rikssammanslutningarnas yrkeskonferenser har fungerat som kongresser i miniatyr där motioner behandlats.

Rikssammanslutningarna har haft egen kassa men inte egna stadgar. Därför beslöt Byggnads förbundsfullmäktige förra året att sammanslutningarna ska upphöra och att deras pengarna förs över till förbundet.
Kritikerna menade att det är fel att pengar flyter omkring i en egen organisation, som saknar stadgar, mellan förbundet och avdelningarna.
I fortsättningen ska förbundet svara för kostnaderna, men bestämmer inte var och hur de årliga rikskonferenserna ska arrangeras.

Ackordsvolymen var en av de frågor som diskuterades av golvläggarna. Färre och färre avdelningar avstår från att mäta jobben.
Det skiljer cirka 42 000 kronor i årslön mellan fast lön och ackordlön för golvläggare. Att låta mäta jobben är ett sätt att hålla förtjänsten uppe.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sammanslutning för golvläggare upphör

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig