info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samarbete om skyddsombud

Veidekke blir först av byggjättarna med att samarbeta kring de nya rutinerna för skyddsombud. I dag tecknade bolaget en överenskommelse med Byggnads.

Byggnads utsåg skyddsombud på fel sätt. Efter att en dom i Arbetsdomstolen i fallet Värmdö Byggentreprenader slog fast det har Byggnads ändrat sina rutiner. I dag ska skyddsombuden utses för varje bygge. Det är också där de har sitt mandat att ingripa om något i arbetsmiljön inte stämmer. Men med de nya rutinerna kom också nya problem. Både fack och arbetsgivare oroade sig för en ökad byråkrati och att det blev ohanterligt i till exempel vvs- och servicebranschen där det förekommer mycket ensamarbete.
I Byggnadsarbetaren nummer 5/2013 uttalade sig flera personer om riskerna med de nya rutinerna.
– I Stockholm har vi 5 000 företag och 30 000 arbetsplatser. Det blir omöjligt att hantera om vi inte kan göra mer långsiktiga lösningar med företagen, säger Byggnads regionala skyddsombud Tomas Kullberg i tidningen.

Rekordsnabb förhandling

Och det är precis vad som har hänt nu. Veidekke har tillsammans med Byggnads tecknat en överenskommelse om att skyddsombuden ska ha rätt att arbeta inom ett hel region och inte bara på en arbetsplats. Dessutom fortsätter skyddsombudens treåriga mandat att gälla.
– Veidekke har varit fruktansvärt samarbetsvilliga. Det märks att de vill jobba med en säker arbetsmiljö, säger Mikael Lagerström, huvudskyddsombud på Veidekke Entreprenad.
Han har tillsammans med företrädare för Byggnads skissat upp en möjlig organisationsplan för de nya skyddsombuden. Veidekkes ledning antog förslaget direkt.
– Det är klart att jag är glad att vi kom fram till en lösning så snabbt, säger Mikael Lagerström

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samarbete om skyddsombud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig