info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samarbete kartlägger bygg-brottsligheten

Den ekonomiska brottsligheten får allt större utrymme i byggbranschen. Nu ska ett stort branschsamarbete undersöka hur brottsligheten ser ut och vad den beror på.

Skatteverket uppskattar att svartarbete och organiserad brottslighet beräknas stå för 60 miljarder i förlorade skattintäkter. Byggbranschen kan stå för så mycket som en tredjedel av dem; mellan tio och tjugo miljarder.

Nu ska Byggnads, Målareförbundet, SEKO och Elektrikerna i samarbete med sju arbetsgivarorganisationer, Ekobrottsmyndigheten och Brottsförebyggande Rådet, Brå, genomföra en undersökning av den organiserade brottsligheten i byggbranschen.

Tanken är att samla på sig så mycket kunskap som möjligt och hur och varför den ekonomiska brottsligheten är så stor i byggsektorn.

– Byggbranschen brottas med olika utmaningar, varav kampen mot svartarbete och organiserad brottslighet är ett par av de mest betydelsefulla. Att bekämpa svartarbete är mycket viktigt, inte minst för att skapa sundare marknadsvillkor framöver och för att attrahera unga byggnadsarbetare att jobba i byggbranschen, säger Kristina Mårtensson, utredare på Byggnads.

En delrapport kommer att presenteras tisdagen den 10 juli 2007 under Almedalsveckan i Visby.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samarbete kartlägger bygg-brottsligheten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig