info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så vill Byggnads skingra de mörka molnen – "Vi har framtiden i våra egna händer"

Fler medlemmar men också mer organisering är huvudtemat på Byggnads framtidsdagar som just nu är i full gång med mer än 400 personer på plats i Stockholm, Arlanda.

Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande, underströk vikten av en ökad organiseringsgrad. Foto: Tomasz Pożar

Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande, inledde i moll.

– Verkligheten är 2000 förlorade medlemmar på ett år. Verkligheten är intäkter som är mindre än utgifterna.

”Nu gör vi det!”

Det är siffror som oroar förstås. Och nu måste facket ta krafttag. För vad är en byggbransch utan en stark facklig motpart till byggföretagen? Kollektivavtal, säkerhet och arbetare mot ägaren fungerar bara om facket är tillräckligt stort, menade tillförordnad ordförande.

– Vi har framtiden i våra egna händer, nu gör vi det!

Hur det ska göras är det som nu stöts och blöts i dagarna två. Under den första ”framtidsdagen” fick deltagarna lufta sina funderingar i rundabordssamtal. Mer makt och stöttning åt förtroendevalda, ta lärdom om hur målarna jobbat på mindre arbetsplatser, nå nya grupper genom att erbjuda flera språk, inkludera dem man möter på arbetsplatserna och tydligare självförtroende på byggena där strider vunnits, var några av alla tankar.

Nya vägar 

Joakim Frank, ombudsman på Byggnads Skåne, är van vid frågeställningen. Hur man motar medlemstapp i grind har han diskuterat många gånger nu. Någon magisk formel för hur man vänder trenden har han inte att bjuda på. Däremot tror han att Byggnads i mycket högre grad måste fokusera på mindre företag, inte minst när byggjättarna har allt mindre egen personal på golvet.

– Vi måste hitta vägar för att engagera fler än byggjobbarna på de stora företagen. De som inte jobbar på ackord.

Joakim Frank, ombudsman på Byggnads Skåne, är en av drygt 400 deltagare på Byggnads framtidsdagar. Foto: Tomasz Pozar

Ställa krav

Men, understryker Joakim Frank, frågan om fackmedlemsgrad sträcker sig vida utanför byggboden. Han vill se ett LO som ställer hårdare krav på ledande politiker, visar sig och tar mer plats.

– Medlemstapp är inte bara ett Byggnadsproblem, utan det gäller hela LO och arbetarrörelsen. LO har länge uppfattats som defensivt och där tror jag Johan Lindholm kan vara en progressiv kraft.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så vill Byggnads skingra de mörka molnen – "Vi har framtiden i våra egna händer"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig