info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så vann Kurt mot försäkringskassan

Bara en av fem byggjobbare vinner i förvaltningsrätten mot försäkringskassan visar vår granskning. Kurt Andersson överklagade försäkringskassans beslut och fick rätt. Nu får han 11 069 kronor i månaden, utöver sjukersättningen.

Det var en isande kall vinterdag. Kurt Andersson, 64, skulle göra markarbeten och fälla träd inför vårens stugbygge på en campingplats i närheten av Grebbestad på Västkusten. Han hade ont i ryggen, men bet ihop, klev upp på stegen som stod lutad mot ett av träden och försökte fästa en vajer kring en av grenarna. Så plötsligt, när han är fyra meter ovanför marken, hugger det till i ryggen och han tar ett steg nedåt, stegen vinglar till, och han tappar balansen. Kurt faller handlöst ner på den kallfrusna marken.
Detta blir startskottet till en lång smärtsam resa som ska pågå i fyra år, med två höftledsoperationer, ett hundratal sjukgymnastikbesök, och ett avslags-
beslut från försäkringskassan.

Var säker på kompensation

Vi sitter i Kurts vardagsrum i Grebbestad. Bordet svämmar över av journalutdrag, arbetsprövningsutredningar, sjukgymnastutredningar och röntgenbilder.
– Kurt har en gammal bullerskada, och kan inte tala i telefonen på grund av det, och så har han dyslexi, som gör att pappersarbete är svårt, förklarar Siv, Kurts fru.
Siv har skött all kommunikation med försäkringskassa, läkare och rehabiliteringsansvariga. Hon såg det som en självklarhet, att Kurt skulle få ekonomisk kompensation för arbetsskadan, eftersom journaler från läkare, sjukgymnaster och arbetsprövning visade tydligt, att arbetsförmågan blivit nedsatt. Detta gällde också lättare arbeten.
Även Byggnads försäkringshandläggare Morgan Karlsson, kände sig säker.
Men så blev det inte. Den 24 oktober 2013 dimper ett brev från försäkringskassan ner. I brevet står det att Kurt Anderssons årsinkomst från ett fiktivt arbete som vaktmästare beräknas bli 266 128 kronor. Baserat på detta fiktiva heltidsarbete, har försäkringskassan gjort noggranna beräkningar.

LÄS MER: SÅ MAXAR DU LIVRÄNTAN (PDF-dokument, 1,0 MB)

Har inte fått något arbete

Försäkringskassans ersättningstak i arbetsskadeförsäkringen är 27 800 kronor i månaden. Försäkringskassan vill ge Kurt 2 689 kronor i arbetsskadelivränta, som ett tillskott från ”vaktmästarlönen”, och upp till taket.
Problemet är bara att Kurt inte fått något arbete. Han har ingen vaktmästaranställning, han är för skadad för att kunna ta ett sådant jobb.
Siv suckar.
– När vi fick det här brevet kände jag bara en sak: jag ville ge upp.
Kurt och Siv Andersson är inte ensamma om att känna hopplöshet, när det gäller rätten till ersättning vid arbetsskada. Byggnadsarbetarens kartläggning visar att fyra av fem byggjobbare, som överklagat försäkringskassans beslut om arbetsskadeersättning till förvaltningsrätten de senaste tre åren, faktiskt fått avslag.


Siv och Kurt Andersson vill uppmana andra att inte ge upp – och att ta hjäp.

Men Morgan Karlsson på Byggnads var fortfarande övertygad om att Kurts sjukdomshistoria skulle göra det möjligt att vinna ett överklagande, trots allt.
– Jag tyckte att försäkringskassan hade missat helheten, Kurts smärtor, utbildning, tidigare jobb, hörselskada, dyslexi, de hade helt missat ”äldre-
reglerna” i lagstiftningen. Reglerna säger att ett nytt jobb måste vara ”lämpligt” och passa den äldre. Det måste också finnas tillgängligt, säger Morgan.
Och det gick vägen. På bordet ligger domen från förvaltningsrätten och brevet från försäkringskassan där kassan gjort nya beräkningar: Kurt kommer att få 213 000 kronor retroaktivt, och fram till han blir 65 år, får han 11 069 kronor varje månad i full arbetsskadelivränta, i tillägg till sjukersättningen (förtidspensionen) som är på 16 199 kronor. Enligt det förra beslutet skulle han bara få 2 689 kronor i arbetsskadelivränta per månad.
– Det känns väldigt bra. Nu får vi ett tillskott till familjeekonomin, pengar som vi kan använda för att köpa den hjälp vi behöver när jag inte längre kan göra praktiska saker här hemma, säger Kurt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så vann Kurt mot försäkringskassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig