info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så riskerar fostren skadas på bygget "Kunskapen måste öka i bygg och vård"

Gravida kvinnor inom bygg får ofta fel besked om riskerna – vilket kan skada fostren. Vår granskning visar också att jobb i buller ökar risken för hörselskadade barn. Betongarbetare Rebecka Litsetorp har väntat tre barn på byggen.

Hon har armerat och burit byggmaterial. Hon har väntat tre barn medan hon arbetat som betongarbetare. Rebecka Litsetorp är en av de kvinnor som varit gravid i en bransch med stor ovana att riskbedöma jobben för gravida.
–  Jag har fortsatt jobba till sjunde månaden med alla tre. Det var svårast första gången. Jag gick upp 20–30 kilo och var ganska osäker på vad jag kunde och vågade göra. Jag oroade mig om jag stötte till magen. De andra gångerna visste jag mer och var lugnare, säger hon.

”Kan tänka att där jobbade jag när jag väntade barn”

Det är full fart i hallen i familjens nya bostad, ett gult, rymligt hus i Stora Levene, utanför Vara. Rebecka har just hämtat barnen Oliver, 7 år, Samuel, 4 år, och Lovisa, 2 år, från förskola och skola.
– Ibland när jag passerar en byggnad kan jag tänka att där jobbade jag när jag väntade ett av mina barn, säger hon.
På bygget har hon väckt uppmärksamhet. För många har det varit ovant att se en gravid byggnadsarbetare.
– Arbetskamraterna är oftast hjälpsamma och pratar kanske lite mer om sina egna barn. Men på ett ställe var det två manliga kollegor som var allmänt negativa och tyckte att jag skulle gå hem. Efter några dagar mådde jag så dåligt av deras attityd, att jag knappt kom ur sängen. Jag tvingades byta bygge, säger hon.

En fikastund efter byggjobb, förskola och skola. Lovisa, Rebecka, Oliver och Samuel. ”Det är viktigast att lyssna på sin egen kropp, vad man kan och orkar göra när man är gravid”, säger Rebecka. Foto: Mikael Ljungström

Armerat mest

Under tiden ute på byggen har hon mest armerat, men undvikit bilning och alltför tunga lyft för att skydda sig och barnet. Hon har upplevt att barnmorskor inte riktigt känt till hur byggjobbet fungerar och vilka riskerna är. Ibland brister det också i arbetsledningen.
En gång fick hon och en kollega i uppdrag att bila och lasta bilningsmassor.
–  Jag försökte ta det så lugnt det gick och fick i efterhand veta att arbetsledaren på plats inte hade fått veta att jag var gravid.

Ovant på bygget

Någon timma innan vi står i Rebeckas hall, besöker vi hennes arbetsplats, en utbyggnad av en industri i Källby. Där jobbar hon tillsammans med skyddsombudet, anläggningsarbetaren Thomas Karlsson.
– Vad hade du sagt om jag kommit ut med en mage som den här? frågar Rebecka och visar en bild i telefonen på sig själv i sjunde månaden.
– Det vet jag inte. Det här är första gången jag jobbar med en kvinnlig kollega. Men jag tänker att man måste anpassa jobbet på bygget efter individen oavsett vem det är. Helt klart behöver vi skyddsombud och arbetskamrater lära oss mer. Man skulle nog vara rädd att kollegan blir satt på något jobb som är skadligt, säger han.

”Man kommer in i jobbet fortare än man tror efter en graviditet”. Rebecka Litsetorp har haft flera arbetsgivare då hon väntat barn. Här med skyddsombudet Thomas Karlsson. Foto: Mikael Ljungström

Buller allvarlig risk

Så vad är farligt? En av de allvarligaste riskerna för fostret är buller. Risken för att barnets hörsel ska skadas ökar vid 80–85 decibel, då mamman enligt reglerna ska bära hörselskydd. Till exempel kan bilningsmaskiner ligga på 100–115 decibel. Ett bevis för riskerna är en studie från 2015 gjord på 1,4 miljoner barn med hörselskador.
– Det var en 80-procentig ökad risk för hörselskador när mammorna jobbat heltid i miljöer där man haft en ljudnivå på 85 decibel och över under en arbetsdag, säger Jenny Selander, en av forskarna, från Institutet för Miljömedicin, vid Karolinska institutet.

Företagshälsan experter

Ingen vet med säkerhet när i utvecklingsprocessen fostrets hörsel tar skada.
– Det kan vi inte svara på i dag. Därför ska man minska ljudet vid källan eller omplacera mamman vid höga ljudnivåer. Då bör företaget ta hjälp av företagshälsovården, säger Jenny Selander.
Arbetsmiljöverkets rekommendation är att inga gravida ska utsättas för buller över 80 decibel per arbetsdag.

Fick inte veta om riskerna

Men det fick inte Rebecka Litsetorp veta, varken av sin barnmorska eller arbetsgivare. Barnmorskan sa att fostret låg skyddat mot buller i magen.
– Jag visste inte att det var någon fara. Tack och lov har inget av mina barn fått några hörselproblem. Detta bara visar att kunskapen måste öka både i byggbranschen och vården, säger hon.
Men hon är inte ensam om att ha fått fel besked om risken med buller. Samma svar fick Carina Johansson, då snickare nu arbetsledare. Hon kommer från Varberg och väntade barn för nio år sedan. Också hon jobbade in i sjunde månaden och hade önskat mer information om riskerna vid graviditet.

Rev och bilade

Hon bilade och borrade i perioder.
– Jag gjorde det jag trodde att jag kunde. Jag stod två meter upp och rev gips. Jag rev och bilade ner väggar på ett sjukhus i flera veckor i slutet av graviditeten. Jobbet kändes inte alltid okej men barnmorskan sa att det gick bra att jobba och att barnet låg skyddat som i en vattenbubbla och skulle varken ta skada av buller eller vibrationer. Chefen brydde sig inte, så jag fortsatte, säger hon.

”Litade på råden jag fått”

Samtidigt reagerade hennes arbetskamrat och tog på sig mer av bilningen.
– Han sa, fan Carina, det här är inte bra. Men jag litade ju på råden jag fått. I dag hade jag nog gjort annorlunda.
Både Carina och Rebecka fick själva ta reda på allt om risker för sig själva och barnet. Det gäller också ventilationsplåtslagaren Jessica Åström i Umeå, som nu väntar sitt andra barn.
– När jag väntade mitt första barn satte jag mig en hel dag och ringde och googlade runt. Till slut kom jag till arbets- och miljömedicin och fick hjälp.

Magnetfält

Jessica har blivit avstängd från arbete av sin arbetsgivare i vecka fem båda gångerna,vilket är en förutsättning för att hon ska få ersättning när hon är hemma.
– Jag arbetar på ett mindre företag och det är svårt med omplacering. Där jag jobbar är det risk för buller och jag jobbar omkring magnetfält från svetsar. Det finns ingen forskning på hur det påverkar fostret i magen, säger hon.

”Måste titta i varje enskilt fall”

Men hur farligt är det att bila och att riva? Per Gustavsson är överläkare och professor inom arbets-och miljömedicin, vid Institutet för Miljömedicin i Stockholm.
– Gravida ska inte utsättas för höga nivåer av helkroppsvibrationer eller buller. Man måste titta på hur jobbet ser ut i varje enskilt fall. Vad det är för maskin man har, hur nära ljudet man är. Men viktigast är att säga till sin arbetsgivare så fort man fått veta att man väntar barn. Då ska arbetsgivaren göra en riskbedömning direkt, eftersom fostret utvecklas och kan påverkas under hela graviditeten, säger han.
Men vad är mest riskabelt för den blivande mamman och barnet på ett bygge?

– Förutom bullret vill jag också varna för kemikalier som till exempel färg som innehåller lacknafta eller tinner. Om man handbilar beror det på hur man jobbar. I vissa fall kanske vibrationerna inte är så farliga men då har du bullret och kan inte jobba med det i alla fall.
Enligt Per Gustavsson är måttligt tungt arbete i regel inte farligt för fostret men kan vara olämpligt för mamman. Det handlar hela tiden om att bedöma risken för varje kvinna.

”Viktigast lyssna på sig själv”

Rebecka Litsetorp tyckte det var lagom att sluta jobba i sjunde månaden. Då var kroppen för stor och tung.
– Det gick bra. Många klarar att jobba länge men det är viktigast att lyssna på sig själv. Jag fick foglossning med första barnet, men med de andra använde jag tidigt ett särskilt bälte. Då gick det lättare. Ett problem var kläderna. Det var för lång leveranstid på gravidbyxor, så jag hade samma byxor som de andra fast större och med hängslen.

Helkroppsvibrationer kan ge tidig födsel

Bilning. Helkroppsvibrationer, (exempelvis dumperkörning) misstänks kunna ge för tidig födsel eller missfall.
Buller.
Kan ge fostret hörselskador och orsaka stressreaktioner.
Damm.
Kan innehålla kemikalier men är oftast farligast för mamman.
Kemikalier.
Måste undersökas, kan vara farliga för fostret.
Tunga lyft
. Om det är skadligt beror på hur tungt jobbet är. Tunga lyft är ofta mest ett problem för mammans rörelseorgan, men misstänks även kunna orsaka för tidig födsel/missfall.

Förbjudet att jobba med bly

  • Arbetsmiljöverkets föreskrift ”Gravida och ammande arbetstagare” talar om vilka regler som gäller:
  • Sex arbetsområden är direkt förbjudna att jobba med, däribland bly, vissa former av gruvarbete under jord och dykeri.
  • Övriga risker ska riskbedömas som exempelvis buller, strålning, tunga lyft, vibrationer och kemikalier. Det är arbetsgivaren som är skyldig att göra riskbedömningen.
  • Ingen arbetstagare ska utsättas för ett buller på 85 decibel eller mer i genomsnitt under en åtta timmars arbetsdag. Gravida bör inte utsättas för buller på över 80 decibel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så riskerar fostren skadas på bygget "Kunskapen måste öka i bygg och vård"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig