info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Så mycket strejkar vi i Sverige – här är de stridbara facken

Arbetare i Sverige strejkar mycket mindre än i de övriga nordiska länderna. Här är fackförbunden med flest konfliktvarsel.

Byggnads har strejkat vid flera tillfällen under 2000-talet. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Sverige har Nordens största arbetsmarknad, ändå strejkar vi i mycket lägre utsträckning än i grannländerna. De senaste tio åren har Sverige ett genomsnitt på 21 000 förlorade arbetsdagar per år till följd av en arbetsmarknadskonflikt. Danmark har i genomsnitt 300 000 förlorade arbetsdagar, Norge 128 000 och Finland 84 000, uppger TT. Även med ett globalt perspektiv har Sverige förhållandevis få synliga konflikter.

– Sverige hör till de länder generellt i hela världen med minst antal konfliktdagar, säger Medlingsinstitutets jurist Per Ewaldsson till TT.

Läs också Byggstrejk i Finland – facket kräver 5,7 procent

Kontrasten är stor mot läget på arbetsmarknaden under 1970- och 80-talen. Storkonflikten i Sverige 1980 stod exempelvis för 4,5 miljoner förlorade arbetsdagar.

På listan över varslade stridsåtgärder de senaste åren är det Byggnads som ligger i topp med 36 konflikthot, enligt siffror från Svenskt näringsliv. Det gäller tvister mellan avtalsparter under åren 2011–2017.

Byggnads strejkade senast i april 2016 under en knapp vecka, varpå det senaste byggavtalet tecknades. 2012 var det en månadslång strejk som omfattade som mest 3 500 arbetare. Byggnads har också lagt sympativarsel, bland annat för städare inom Fastighets och Seko.

Näst efter Byggnads i stridbarhetstoppen kommer Seko och Transport. Syndikalisterna toppar dock listan under perioden om man räknar in antalet varsel om sympatiåtgärder i samband med tvister mellan avtalsparter. Det är också Syndikalisterna samt just nu strejkande Hamnarbetarförbundet som står för flest antal strejker på arbetsmarknaden. Inget av förbunden är bundna av kollektivavtal. Hamnarbetarförbundet lade hela 53 fackliga varsel bara under 2017.

Ett varsel betyder inte nödvändigtvis att det blir någon konfliktåtgärd. Långt ifrån alla varsel leder till en faktisk strejk eller blockad.

Läs också Fjärde byggstrejken på 2000-talet närmar sig


Du läser: Så mycket strejkar vi i Sverige – här är de stridbara facken