info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v49

Maxa föräldraledigheten – tjäna tusenlappar

Blir du snart förälder och planerar för föräldraledigheten? Dags att kolla upp vad du har rätt till. Läs våra tips så du inte glömmer något!

Håll koll på dina rättigheter under föräldraledigheten. Foto: Mostphotos

1. Anmäl i tid

Glöm inte att anmäla när du ska vara hemma med ditt barn. Du måste anmäla till din arbetsgivare två månader innan du går på föräldraledighet. Berätta även hur lång tid du planerar att vara borta från jobbet.

2. Rättigheter

Du kan vara helt föräldraledig tills barnet är 1,5 år. Efter att barnet fyllt 1,5 år har du rätt att ta ut föräldrapenning som du har kvar och tillfällig föräldrapenning när barnet är sjukt. Alla dessa rättigheter finns reglerade i föräldraledighetslagen.

3. Samma lön och villkor

Ha koll på löneutvecklingen och att du inte får sämre arbetsvillkor när du kommer tillbaka efter föräldraledigheten. Tänk på att du ska vara med i lönerevisionen och ha lönesamtal även när du är föräldraledig.

4. Extra pengar att tjäna

När du är föräldraledig kan du ha rätt till ett så kallat föräldrapenningtillägg som längst tills barnet fyller 18 månader. Förutsättningen är att du är anställd i ett företag med kollektivavtal. Tillägget ger dig tio procent extra när du är föräldraledig, utöver ersättningen från Försäkringskassan. Tjänar du mer än Försäkringskassans tak för ersättning får du 90 procent på den del av lönen som överstiger taket (37 900 kr, 2018). Har du varit anställd i två år får du tillägget i max 180 dagar. Viktigt: Du måste själv ansöka om tillägget hos Afa försäkring.

5. Pensionspengar

Om du arbetar sätter arbetsgivaren in pengar till din tjänstepension. När du är föräldraledig finns det en speciell försäkring som kallas premiebefrielseförsäkring som betalar pensionspremierna i max 13 månader.

Viktigt: När du ansöker om föräldrapenningtillägget hos Afa görs det samtidigt en koll om du har rätt till inbetalning av pensionspremie och du behöver inte anmäla det. Annars måste du göra en särskild anmälan till Afa för att avtalspensionen ska betalas ut.

6. Semesterlön på föräldralönen

Det är inga skillnader mellan lön och föräldralön. Du får semesterersättning på föräldralönen på samma sätt som på din lön. Det är lönen som du skulle ha haft när du jobbar som ligger till grund för semesterersättningen.

7. Deltid

Är det svårt att lämna och hämta barnen i tid på förskolan? Då kanske det är dags att gå ner i arbetstid. Du har rätt enligt lag att förkorta arbetstiden med upp till 25 procent av normal arbetstid tills barnet fyllt 8 år eller avslutat det första skolåret.

Annons
EHRAB 250×600 v49a
EHRAB 250×600 v49b
EHRAB 250×600 v49c

Du läser: Maxa föräldraledigheten – tjäna tusenlappar