info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Takfirman jobbar under många namn

Huvudmännen bakom takjobben använder tre olika bolag och byter ofta namn på dem.

Offerter/avtal skrivs på stående fot. Här är fyra sådana utfärdade av Arga takläggaren och Tak och Fasadmästarna. Till vänster: Taket hemma hos Ola och Louise Larson Borgström och deras fullt dugliga takpannor. Foto: Hritul Karim

Takskojarna har ett raffinerat upplägg med tre olika bolag. Två av dem byter namn och skiftar organisationsnummer mellan varandra. Så här har namnen ändrats, det nu gällande namnet sist:

Bolag 1: Tak och Fasadmästarna i Sthlm AB – Stringbloms Bygg och Montage AB – SH Tak och Fasad (augusti 2019) – har nyligen ansökt om namnbyte igen, till Mälardalens Solenergi AB eller Mälardalens Solkraft AB

Bolag 2: Arga Takläggaren – Stringbloms Bygg och Montage AB – Tak och Fasadmästarna i Sthlm AB

Bolag 3: Optimal Tak Sthlm – har nyligen ansökt om namnbyte till String Consulting, men fått avslag ”då det inte bedrivs någon konsultverksamhet i bolaget”.

Utåt framstår det som olika verksamheter. Men exempelvis har Optimal Tak samma telefonnummer som Tak och Fasadmästarna. De två företagen använder också samma formuleringar på sina hemsidor och hänvisar till exakt samma bostadsadresser på sina sidor över tidigare uppdrag. Bilderna är bara tagna ur andra vinklar men adresserna är desamma.

Skärmdump av referenserna hos Optimal Tak – och skärmdump av referenserna hos Tak och fasadmästarna.
Så kan takbluffen gå till
  • En takläggare ringer och erbjuder en gratis takinspektion.
  • Efter ett besök säger takläggaren att det krävs akuta åtgärder. Han pekar ut allvarliga ”fel” och visar bilder på svartmögel. Husägaren får ett avtal på plats och övertalas att skriva på omedelbart.
  • Redan dagen därpå inleds arbetet och takpannorna tas ner. Om någon vill backa ur säger företaget att det är försent, de har redan beställt byggmaterial.
Kristian Borg
Tomasz Pozar
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC