info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så lurade storbedragare bostadsbolag och byggare på miljonbelopp

Den 29-åringe mannen hackade sig in på olika konton och lurade Nyköpingshem, Coop och ett internationellt byggbolag på stora belopp. Men till slut åkte han fast.

Hackade e-postkonton var nyckeln i bedrägerierna. OBS! Bilden är inte på den dömde mannen. Foto: Mostphotos

29-åringen, som bor i södra Sverige, hade mellan 2018 och 2020 en mycket låg inkomst. Förra året tjänade han endast 69 000 kronor, enligt uppgifter till Skatteverket. Samtidigt hanterade han stora penningflöden i form av överföringar, in och ut på olika bankkonton.

Efter en stor utredning visade det sig att mannen sysslat med bedrägerier i stor skala.

I juni 2020 hackades e-postkontot till ett byggföretag på Mauritius, som jobbar med betong.

En medarbetare på företaget mejlväxlade med en person på ett grekiskt företag om betalningen för olika varor som köpts.

Efter en tids korrespondens fick medarbetaren ett ovanligt meddelande som verkade komma från det grekiska bolaget: Nu ville man ha betalningen till ett svenskt bankkonto. Medarbetaren på betongbolaget uppmärksammade inte att meddelandet kom från en annan e-postadress eftersom innehållet i övrigt såg korrekt ut med det grekiska företagets logotyp. Så fakturan på 421 000 kronor betalades, och pengarna gick rakt in på den 29-åringe mannens konto.

29-åringens bedrägerier upptäcktes senare under förra året efter ett liknande brott mot Coop, där ett e-postkonto hackats och ett falskt påminnelsemail från en advokatbyrå gett en betalning på 500 000 kronor till 29-åringens konto.

Efter att personal på Coop slog larm, spärrades 29-åringens konto och 600 000 kronor togs i beslag.

Därefter rullades hela härvan upp och det visade sig att även fastighetsbolaget Nyköpingshem lurats att betala en faktura på 360 000 kronor, med hjälp av hackad mejl. Brotten handlar i övrigt om obetalda restaurang- och hotellnotor och förskottsbetalningar för hyra på lägenheter som inte existerat. Totalt uppgår 29-åringes bedrägerier till 1,7 miljoner kronor.

29-åringen dömdes tidigare i tingsrätten till fängelse i två år för tretton fall av bedrägeri samt ett fall av ringa bedrägeri.

Hovrätten har nu fastställt tingsrättens dom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så lurade storbedragare bostadsbolag och byggare på miljonbelopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig