info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Så får du tillbaka stulna verktyg: "Kan spåras utomlands"

DNA-teknik och GPS-märkning kan hjälpa dig få tillbaka dina byggprylar. Så här fungerar det.

Med hjälp av Carl Schneider från Säkerhetsbranschen förklarar vi hur den nya tekniken funkar.

DNA

Användningsområde: Verktyg.

Så funkar det: När du märker dina verktyg med så kallat märk-dna så registrerar du även märkningen i en databas. Polisen har tillgång till databasen och kan på så sätt se vem produkten tillhör. Databasen är internationell, så även om en liga tar dina verktyg och fraktar dem till Tyskland kan du få tillbaka dem om de hittas.

Märkning: Det mest avancerade märk-dna:t är ett lim där det ingår så kallade mikropunkter. Limmet eller lacken är UV-fluorescerande – det lyser blått vid belysning med UV-lampa. När polisen hittar ett verktyg med mikropunkter kan de läsa av punkterna med ett mikroskop och direkt se vem som är ägaren. Du kan även dna-spreja verktygen. Då får polisen göra en analys i ett labb för att få reda på vem verktyget tillhör.

Bevis: Dna-märkta verktyg som hittas är ett konkret och effektivt bevis på att verktygen är stulna.

Fördel: Du får en unik märkning som är osynlig för blotta ögat och är svår att få bort, särskilt om du märker verktyget i ett hålrum.

Nackdel: Eftersom verktyget inte är traditionellt märkt, så kan det se helt oanvänt ut och alltså säljas enklare än ett med inristad märkning.

Läs också Fräcka ligorna från förr: "Stal sågblad och inkokt ål"

Spåra verktygens väg med GPS. FOTO: Mostphotos

GPS

Användningsområde: Större verktyg eller fordon.

Så funkar det: Du köper en batteridriven sändare och blir samtidigt ansluten till ett nät. Du gömmer sändaren i din maskin eller på ett större verktyg. Vid en stöld kan du sedan följa verktygets väg på en karta.

Fördelar: Det går att följa de stulna sakerna direkt, något som flera gånger har hjälpt polisen att gripa tjuvar. Tekniken har utvecklats och de senaste gps-systemen kan även spåra sändare inomhus.

Nackdelar: Tjuvarna kan hitta gps-sändarna och ta bort dem, och i vissa fall störa bort deras funktion med hjälp av speciella sändare. Ett gps-system är också betydligt dyrare att införskaffa än dna-märkning.

Expertens bästa råd
  • Sätt etiketter på alla verktyg, där det tydligt framgår att de är märkta.
  • »Och har du verktyg i en byggcontainer, sätt dekaler på den om att allt är märkt. Det gäller att få buset att ge upp så tidigt som möjligt.« Carl Schneider, Säkerhetsbranschen
Johan Fyrk
Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC