info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”S vinner valet med stärkt facklig-politisk samverkan”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll ett bejublat anförande på kongressen om ökande klassklyftor, social dumpning och skillnaderna mellan S och SD. Byggnadsarbetaren träffade honom för en intervju.

"Facklig-politisk samverkan är inget att skämmas för", säger Ardalan Shekarabi (S). Foto: Kristian Borg

Du har varit ute på flera byggen och nu talar du på Byggnads kongress. Varför är du så engagerad i byggbranschen?

– Branschen och byggnadsarbetarna är centrala för Sveriges sociala och ekonomiska utveckling. Utan bostäder, social bostadspolitik och fortsatt bostadsbyggande så skapar vi klyftor i samhället.

Läs också Därför nobbade golvjätten SD-kommun

Så hur ska en social bostadspolitik skapas?

– Vi fortsätter på den här vägen. Ser till att vi har offentliga investeringar i vanliga bostäder för vanligt folk. Fortsätter ge stöd till hyresrätter, framför allt med lägre hyror. Och står upp mot förslaget om marknadshyror, som både Sverigedemokraterna och borgarna ligger bakom.

Har du några konkreta vallöften till byggnadsarbetarna?

– Vi presenterade en tiopunktslista nyligen. Mycket rör upphandlingar. Inget bolag ska få kontrakt om de inte på förväg visar att de betalar svenska skatter och löner. Det är jätteviktigt att få bort fusket och den illojala konkurrensen från låglöneländer.

Valet mellan S och SD var en viktig fråga i ditt tal. Varför har ni misslyckats att få arbetarrösterna?

– Det handlar om att tydliggöra konflikterna. Jag är övertygad om att får vi igång en ideologisk diskussion, om vilket samhälle vi ska ha och vilka rättigheter löntagarna har, då vinner vi matchen. Men det är ju inte det som har stått i fokus.

Det är bara 99 dagar kvar till valet.

– Det är ganska lång tid om man använder tiden rätt. Jag är övertygad om att gör vi vårt jobb och jobbar tillsammans fackligt-politiskt – och inte skäms för facklig-politisk samverkan utan ser det som vår främsta tillgång – då kommer vi vidare.

Har det funnits en sådan skam?

– Inte de senaste åren, men längre tillbaka har det funnits sossar och en del fackföreningsaktivister som inte har trott på facklig-politisk samverkan. Men utvecklingen i andra länder har ju visat att om inte arbetarklassen håller ihop och har en stark representation parlamentariskt så går det åt helvete.

Ute på byggena är det ganska stort stöd för Sverigedemokraterna.

– Hur många av dem är för nedmontering av anställningstryggheten, förstatligande av a-kassan eller motsätter sig krav på svenska löner i upphandlingar? Det är vår uppgift att visa att det finns tydliga alternativ.

Har ni misslyckats med att kommunicera det?

– Vi har gjort vad vi kan. Håller vi i det här och kämpar vidare kommer vi att lyckas. Och vi levererar också. Vi har förverkligat mycket av vårt förra program, utom att ta bort allmän visstid.

Vad tror du om valet?

– Vi kommer att växa de kommande månaderna. Jag har varit ute på många byggarbetsplatser, det känns väldigt bra och jag kommer att fortsätta åka runt med Byggnads.

Du tog upp den sociala dumpningen och att ni fått igenom krav på svenska villkor och löner vid offentliga upphandlingar. Räcker det?

– Nej, det finns mycket kvar att göra. Därför går vi till val på flera punkter som rör upphandlingar. De som fuskar med lön och skatt ska inte få offentliga kontrakt. Våra skattepengar ska aldrig användas till att försämra villkoren för löntagarna.

Vad ska du göra nu?

– Se matchen mellan Sverige och Danmark.

"Handlingsplan för en trygg arbetsmarknad"

Ur Socialdemokraternas 10-punktsprogram om arbetsmarknadsfrågor som presenterades den 30 maj:

  • Avskaffa allmän visstid
  • Reglera arbetskraftsinvandringen till bristyrken
  • Reformera F-skattesystemet så att F-skatt inte används för att kringgå arbetsrätten
  • Kollektivavtalsenliga villkor i offentliga upphandlingar
  • Stopp för lönedumpning. Svenska löner och avtal ska gälla genom implementering av det reviderade utstationeringsdirektivet. Utstationerade ska betala skatt i Sverige från dag ett.

 

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”S vinner valet med stärkt facklig-politisk samverkan”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig