info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

RSV vill skärpa lag mot svartjobb

Huvudentreprenören ska betala in skatt även för underentreprenören. Underentreprenören får inte ta betalt för moms. All personal ska redovisas på fakturor. Så vill Rikskatteverket (RSV) stoppa svartjobbet på byggena.

I dag betalas skatten in enskilt av varje enskild underentreprenör. Problemet är att många oseriösa företagare stoppar skatten i egen ficka. När RSV sedan upptäcker detta är pengarna redan försvunna. RSV vill därför säkra skattepengarna genom att ålägga de stora bolagen att betala in all skatt från de byggen där de är huvudentreprenörer. Om sedan underentreprenören anser att för mycket skatt är dragen måste han redovisa sina avdrag, ungefär som en vanlig anställd i dag.

Ett annat förslag från RSV är att all momsinbetalning görs av beställaren. Idag betalas momsen in av underentreprenören. RSV vill göra det otillåtet för underentreprenören att debitera moms. På så sätt kan han inte stoppa den i egen ficka.
Det tredje lagändringsförslaget är att uthyrningsföretag på sina fakturor redovisar namn och arbetsgivare på personalen. Detta för att RSV lättare ska kunna avgöra vem som ska krävas på skatt.
RSV vill att finansdepartementet tillsätter en utredning som ser över de tre förslagen.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: RSV vill skärpa lag mot svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig