info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörsvetsaren skadad efter tungt jobb – nekas pengar

Trots att hans läkare intygar att han blivit skadad av tungt jobb får rörsvetsaren ingen ersättning från Försäkringskassan.
– Det är konstigt att den läkare som har undersökt honom inte ska väga tyngre än en läkare som bara har tittat på papperen, säger ombudet Christer Roos.

Den idag 57-årige mannen jobbade 2006–2014 med att svetsa fjärrvärmerör. Han utförde fysiskt tunga arbetsmoment, ofta i obekväma arbetsställningar.

57-årigen fick så svåra smärtor i ländryggen, med ischias strålande ut i ena benet, att han till slut inte kunde arbeta. Han ansökte därför om livränta, alltså ersättning för den förlorade inkomsten, hos Försäkringskassan.

Men Försäkringskassan avslog ansökan och 57-åringen överklagade då ärendet till Förvaltningsrätten.

Till sitt stöd i rätten har rörsvetsaren haft en läkare som följt hans skadeproblem och undersökt honom flera gånger. Läkaren anser att 57-åringen fått ryggproblemen på grund av de obekväma arbetsställningarna på jobbet.

Försäkringskassans läkare anser istället att besvären ”beror på den degenerativa sjukdomen (spinal stenos) och den har utvecklats under lång tid oberoende av arbetet.”

Förvaltningsrätten dömde nyligen till Försäkringskassans fördel, eftersom man inte ”finner inte skäl att i detta fall tillmäta den ena expertens uppfattning större vikt än den andra”.

Rörsvetsarens ombud Christer Roos från Byggnads berättar att man arbetar med ett överklagande av domen.

– Vi hade en förhoppning att man skulle lägga större vikt på vår expert som har träffat den här personen, men det gör man inte.

Vad tycker du om det?

– Det är konstigt att den läkare som har undersökt honom och följt honom hela tiden inte ska väga tyngre än en läkare som bara har tittat på papperen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörsvetsaren skadad efter tungt jobb – nekas pengar