info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Testades positiv för cannabis på jobbet – var det rätt att stänga av rörmokaren?

En rörmokarlärling blev avstängd från jobbet efter ett positivt cannabisprov i ett slumptest. Men var han arbetsför eller inte? Snart kommer domen i det principiellt viktiga målet.

En rörmokarlärling blev avstängd efter att ha testats positivt för cannabis i ett slumpmässigt drogtest på jobbet. Var det rätt? Snart kommer domen i Arbetsdomstolen. Foto: Istock

Fallet om den rörmokarlärling som testades positivt för cannabis i ett slumpmässigt drogtest på jobbet och därefter blev avstängd i två månader utan lön, ska nu avgöras. På ena sidan står Byggnads – på den andra Assemblin VS och dess arbetsgivarorganisation Installatörsföretagen.

Båda parter inledde dagen med att lägga fram yrkanden, sakframställningar och skriftlig bevisning via sina ombud.

Blev avstängd utan lön

”Den huvudsakliga frågan i målet är om XX har stått till förfogande till arbete under några veckor efter att ha testats positivt för THC-syra, vilket är ett ämne som visar att man har brukat cannabis”, sa jurist Ellinor Gudmundsson på LO/TCO Rättsskydd, som är Byggnads ombud.

Förekomsten av THC-syra, en restprodukt som utsöndras via urinen, visar visserligen att cannabis intagits men inte på någon narkotikapåverkan, menar Byggnads.

Måste kunna bevisa

Facket tycker att det var felaktigt att stänga av rörmokaren utan lön och att arbetsgivaren borde ha förhandlat med facket före uppsägningen. Stämningen avser lönefordran, brott mot kollektivavtal och brott mot MBL.

– För Byggnads är det extremt viktigt att ingen är påverkad under arbetstid. Men om arbetsgivaren stänger av en anställd måste man kunna bevisa att personen inte är arbetsför. Det har inte gjorts i detta fall, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Johan Torstensson Aas. Foto: Byggnads

”Skapa en säker arbetsmiljö”

Arbetsgivarparterna bestrider brott mot MBL och anser att medlemmen inte har rätt till lön under avstängningen. Under huvudförhandlingen redogjorde advokaten Robert Stromberg hur Assemblins drogpolicy ser ut.

”Assemblin arbetar mycket aktivt för att skapa en säker arbetsmiljö. En viktig del av säkerhetsarbetet är att upprätthålla en alkohol- och narkotikafri arbetsplats”, sa han.

”Livsfarligt”

Installationsjättens uppfattning är att drogtestet visade att det fanns risk att rörmokarlärlingen skulle uppträda narkotikapåverkad på arbetet och därmed utgjorde en säkerhetsrisk.

– Droger i samband med arbete, specifikt på en byggarbetsplats med arbete på höga höjder och farliga verktyg, där det inte finns någon felmarginal, är livsfarligt. Vår uppfattning är att medarbetare som har testat positivt för droger inte står till förfogande för arbete förrän urinprov utan spår av narkotika kan uppvisas, sa Ann-Charlotte Södergren, f.d HR-chef på Assemblin i en tidigare intervju med Byggnadsarbetaren.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Experter på plats

Under dagens förhandling förhördes också rörmokarlärlingen själv och två chefer från Assemblin. Även en rad framstående experter och sakkunniga kommer att medverka under huvudförhandlingen som avslutas vid lunchtid under torsdagen. 

Docent Annmaria Westregård. Foto: lu.se

Rörmokarlärlingens egna ord: ”Behandlar mig som missbrukare”

Byggnads har kallat in Amir Englund, cannabisforskare vid King’s College i London samt Fredrik von Kieseritzky, docent i organisk kemi vid Lunds universitet/Karolinska institutet.

Från arbetsgivarsidan kommer Olof Beck, professor emeritus vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Fritt fram

Den kommande domen blir principiellt viktig för båda parter, eftersom något liknande ärende aldrig tidigare har prövats i Arbetsdomstolen.

– Om facket förlorar, så blir det fritt fram för arbetsgivarna att stänga av arbetstagare. Om arbetsgivarna förlorar, så måste de bli tydligare med att förklara varför de stänger av en anställd, sa Annmaria Westregård, docent i arbetsrätt vid Lunds universitet, i en tidigare intervju i Byggnadsarbetaren.

Dom väntas om några veckor.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Rökte cannabis i Spanien
  • En 24-årig rörmokare hade rökt cannabis under sin julledighet i Spanien 2021.
  • När rörmokaren kom tillbaka efter ledigheten valdes han  slumpmässigt ut i ett drogtest på jobbet. Testet visade positivt för substansen THC-syra, ett spårämne, som visar att cannabis intagits.
  • Rörmokaren stängdes av från arbetet utan lön i två månader och genomgick sedan löpande drogtester.
  • Byggnads anser att avstängningen var felaktigt och stämde Installatörsföretagen och Assemblin i Arbetsdomstolen.
  • Arbetsgivarsidan anser att rörmokaren inte stod till förfogande för arbete, eftersom drogtestet visade att han utgjorde en säkerhetsrisk.
  • Under onsdagen inledes huvudförhandling i målet i Arbetsdomstolen. Dom väntas komma om några veckor.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Testades positiv för cannabis på jobbet – var det rätt att stänga av rörmokaren?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig