info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rökte cannabis på semestern – stängdes av från byggjobbet

En rörmokare testades positivt för cannabis vid ett drogtest på jobbet.
Därefter blev han avstängd från jobbet utan lön under nästan två månader.
Nu stämmer Byggnads arbetsgivaren på nästan 262 000 kronor, bland annat för utebliven lön.

Foto: Mostphotos

En rörmokare rökte cannabis under sin julledighet i Spanien 2021.

När han började jobba igen efter semestern i januari 2022 valdes han ut att slumpvis göra ett drogtest på sin arbetsplats. Testet visade positivt för substansen THC-syra som är ett spårämne som visar att cannabis intagits.

Rörmokaren stängdes av från arbetet och fick besked att han skulle genomgå löpande drogtester. Så länge testerna var positiva skulle avstängningen fortgå.

Testerna visade sjunkande värden och den 14 mars fanns inga spår kvar, då kunde vvs-montören återgå till sitt arbete.

Byggnads stämmer nu arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen och arbetsgivaren, ett stort installationsbolag, i Arbetsdomstolen för lön- och kollektivavtalsbrott. Summan är på nästan 262 000 kronor.

Orsaken är dels att arbetsgivaren stängde av rörmokaren utan att betala ut lön och dels att avstängningen inte föregåtts av en någon MBL-förhandling med Byggnads.

Rörmokaren har, enligt stämningsansökan, stått till arbetsgivarens förfogande under den aktuella tiden. Han har från och med testtillfället inte varit påverkad av narkotika alls. Han har enligt stämningen medverkat till alla kontrollåtgärder och han har aldrig varit påverkad på arbetet som skulle innebära en arbetsmiljörisk.

Med denna bakgrund saknas det fog att stänga av honom från arbete utan lön, menar facket.

– THC-syran, som mäts är en restprodukt av själva drogen. Den visar att man vid något tillfälle har intagit drogen, vilket kan vara flera månader före testningen. Något rus från drogen kunde däremot inte påvisas i testet, så det är svårt att förstå varför personen är en säkerhetsrisk, säger jurist Styrmir Olafsson, som är Byggnads ombud på LO-TCO Rättsskydd AB.

Det står också i stämningsansökan att om det, mot förmodan, förelegat en arbetsmiljörisk kopplad till bruk av cannabis, så borde arbetsgivaren tillfälligt ha omplacerat rörmokaren till andra arbetsuppgifter under provtagningstiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rökte cannabis på semestern – stängdes av från byggjobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig