info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörisen Lars vill fixa förändring efter metoo: "Vet inte var gränsen går"

– Männen måste vara med, annars är det omöjligt. Metoo visade att många kvinnor trakasseras på bygget. Nu har rörmokaren Lars Jonsson startat ett upprop för män som vill göra något åt saken.

”Jag har många års erfarenhet från byggbranschen och har alldeles för många exempel på hur det pratas om kvinnor när enbart män är närvarande. Exakt var gränsen för ett skämt går är högst oklar. Jag tror knappast att de går hem till sin egen familj och pratar på samma sätt.”


Så här skriver Lars Jonsson,
som varit rörmokare i tio år och sedan ett par år tillbaka jobbar för Byggnads och Socialdemokraterna i Borlänge. Texten är en del i ett upprop för att få män att sluta kränka kvinnor på jobbet. Kampanjen kom till i kölvattnet av metoo, för att stoppa en machokultur som råder på många byggen idag. Lars insändare under hashtagen #IWill har bland annat publicerats i lokaltidningarna i Dalarna och här i Byggnadsarbetaren.
Och reaktionerna har varit positiva.
– Det är många som håller med mig och jag har fått mycket bra feedback på Facebook. Vi får se hur stort det blir.

Läs också Bakslag efter metoo på bygget

LÄS MER: ”Han tog på mig och under mina kläder”

Hur fick du idén?
– Jag tycker att det är en viktig fråga och blev glad när metoo kom. Jag kände att jag också ville göra något.
– Jag har sett så mycket i byggbranschen, hur det här växer fram. Hur killar sitter och skojar och inte riktigt vet var gränsen går.
Hur kan snacket gå?
– Mycket passar inte i tryck. Men en gång var jag på ett bygge och vi diskuterade om varför kvinnor tjänade sämre. Då gick snacket om att kvinnor kanske inte ens borde jobba. De borde vara hemma och laga mat. De skrattade och tyckte att de var roliga.
– Då sa jag att de skulle gå ner till den kvinnliga snickaren och säga att hon inte förtjänade en bra lön. Då började de skruva på sig. Det är typiskt. Man vågar ofta inte stå för det man säger fullt ut.
Vad ska man göra om man inte håller med?
– Då ska man säga ifrån. Har man svårt att ta argumentationen kan man i alla fall säga ifrån. Det bästa är att ställa frågor. När du säger så där, vad menar du? Det brukar vara ett framgångsrecept. Lyckas man få någon annan att påstå något kan man ifrågasätta det. Då är det lätt att gå in och ta diskussionen.

Lars Jonsson anser att män har mycket att vinna på att stoppa machokulturen.
– Män sliter ut sig eftersom det anses tufft att lyfta för tungt. Män har svårt att prata om känslor. Män mår sämre efter skilsmässor. Det enda sättet att få till en förändring är att börja prata.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörisen Lars vill fixa förändring efter metoo: "Vet inte var gränsen går"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig