Tema: #Metoo

Publicerad 27 november 2017 08:43

Metoo-upprop i byggbranschen: "Han tog på mig och under mina kläder"

4627 underskrifter och cirka 200 vittnesmål. Nu går kvinnor i byggbranschen ut i brett upprop och berättar om trakasserier och övergrepp under hashtagen #sistaspikenikistan.

Metoo-rörelsen har vuxit lavinartat den senaste tiden och bransch efter bransch har i samlats i upprop, där de berättat om trakasserier och sexuella övergrepp. Nu går också byggbranschen ut i ett brett upprop under hasttagen #sistaspikenikistan i Aftonbladet.
- Det är som är speciellt med vårt upprop är att det är en hel bransch som talar ut tillsammans, säger Emmelie Renlund, en av initiativtagarna, som är ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland, till Aftonbladet.

Läs mer:
Byggbranschens upprop #sistaspikenikistan

En av dem som har skrivit på är rörmokaren Paulina Johannson, 24 år, som numera arbetar som ombudsman i Byggnads Gävle Dala.
När Paulina Johansson arbetade som rörmokare under fyra år utsattes hon flera gånger för trakasserier och övergrepp. Dessa kom både från kunder, kollegor och chefer.

Kollegan kastade sig över henne

- När jag stod i duschen och bytte blandare sa en kund åt mig att han aldrig sett något så snyggt och att det var lika bra att jag klädde av mig. En annan gång sa en kollega att han hade tagit ut pengar, tjugor, för att jag skulle dansa för honom under lunchen. När jag berättade för min chefer så tog de inte det på allvar. De pratade också om mig som lunchunderhållningen, säger Paulina Johansson.
Det värsta som Paulina Johansson var med om var när hon arbetade på ett företag och var ute på ett jobb tillsammans med en kollega.Händelsen har hon tidigare berättat om i Byggnadsarbetaren. När de satt i en krypgrund och sågade av ett avloppsrör kastade sig kollegan plötsligt över henne och tryckte ned henne.
- Han tog på mig och under mina kläder, säger Paulina.

Läs mer: Kvinnligt nätverk chockat av sexistiska kommentarer

Har skrivit på båda uppropen

Övergreppet avbröts när en målare kom in i lokalerna. Kollegan förstod att Paulina kanske skulle kunna göra motstånd och att det skulle kunna bli allvarliga konsekvenser.
Paulina Johansson berättade inte om övergreppet under fyra år. Men när hon blev invald i Byggnads kvinnliga nätverk, Nätas styrgrupp, fick hon förtroende för de andra tjejerna och vågade berätta.
I tisdags i förra veckan gick 1501 kvinnor från fackföreningsrörelsen ut i ett upprop med hashtagen #InteFörhandlingsbart. Paulina Johansson, som numera arbetar som ombudsman på Byggnads Gävle Dala, har skrivit på båda uppropen.

"Ingen ska behöva bära det inom sig"

Varför är det viktigt med Metoo-uppropen?
- För att belysa hur stort problemet är och se hur många som tvingats till tystnad under lång tid. Det är viktigt att belysa problemen som finns i vår bransch och i flera andra branscher.
Vad ska man göra åt det?
- Det behövs en skarpare lagändring för att underlätta för dem som blir utsatta och liknande. Att folk börjar ta sitt ansvar. Alla ska ha rätten att jobba med det som de vill, eller gå dit de vill utan att bli kommenterade eller trakasserade.
Vad är ditt råd till kvinnor som råkar ut för trakasserier och övergrepp?
- Våga anmäla, sök stöd bland folk som du har förtroende för. Anmäl och lyft det. Ingen ska behöva bära det inom sig eller lägga skulden på sig själva.


Metoo är ett upprop i sociala medier, en så kallad hashtag, som skapades för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor.
Den fick stor internationell spridning när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden "me too". Hon gjorde det i mitten av oktober i samband med att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelerskor och att det tystats ner av filmindustrin. I Sverige har kampanjen blivit särskilt stor, något som även uppmärksammats internationellt.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Ja det är åt skogen att det existerar fortfarande . Samtidigt , det är inte bara tjejer som blir utsatta. När jag var lärling fick man höra att man var gullig och skulle hämta kaffe åt gubbarna. Det hände att man fick en hockeytackling in i väggen i korridorer, fick ett kvastskaft uppkört mellan benen eller liknande. Kränkande ja , vissa personer är mer lekfulla än andra. Dock brydde jag mig inte, mobbing existerar överallt men jag tycker det är onödigt hårt, finns något gammalt att en lärling ska präglas och härdas.

 2. Jobbar med att serva byggare. En chef la mcket energi på att spy ur sig sexistiskt skit, men oduglig på sitt jobb. En kollega kommenterade en annan kollegas tjej med asiatfitta. En kollega ofredade en kvinnlig kollega sexuellt framför chefen på tillställning. Chefen gjorde inget. Kvinnan tog illa vid sig. En kollega kommenterade skolflicka som han bara sett på bild för fitta. I samtliga fall gick jag i konfrontation. Dock utan framgång. Platschef på större byggbolag började prata om kvinnors könsorgan på ett fruktansvärt brutalt sätt. Kund och de får vi inte säga ifrån till för chefen. Kollega informerade annan kollega vilka semesterorter man kan hitta billiga fittor. Chefens handplockade polare.Kund som får byggmaterial lev frågar var hororna är. Vägrar frottera mig med kollegor på tillställningar utanför arbetet. Samtliga som jag skrivit om som agerat illa är män. Men upplever att de kan hålla på när rekryteringingen av personal till "bättre" tjänster gränsar till nepotism.

 3. Vi jobbade kväll en gång i rocksta i vällingen, dagen efter påstod en av elektrikerna en tjej att hon blivit antasdad av en markarbetare utanför huset vi jobbade i under kvällen, och en utredning inleddes.
  Man kom fram tilli att den aktuella kvällen
  jobbade inga markarbetare på bygget.
  Behöver jag tilllägga att tjejen var feminist och
  lät oss andra förstå det och hade en agenda
  Att vilja förändra.
  Och det gjorde hon , jag och mina arbetskamrater
  är väldigt misstänksamma mot dessa anmälningar.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se