Publicerad 12 maj 2017 08:35

Kvinnligt nätverk chockat av sexistiska kommentarer

Kamp mot machokultur

"Kvinnor hör hemma i köket och i sängen" Snickaren och ombudsmannen Emmelie Renlund blev chockad. Under det senaste mötet med Näta, ett nätverk för kvinnliga byggnadsarbetare, fick deltagarna skriva ner kommentarer de fått på bygget.

- Ombudsman, Jag önskar att man kunde ändra det till ombud, säger Emmelie Renlund.

Som medlem i styrgruppen Näta, Byggnads nätverk för kvinnliga byggnadsarbetare, har hon nyligen varit på träff med ett flertal andra kvinnor för att sprida kunskap, utbilda och utbyta erfarenheter från byggbranschen – både bra och dåliga. Under träffen fick deltagarna även skriva ned vilka kommentarer de fått som kvinna i byggbranschen i Sverige 2017.

Machokultur inom bygg

"Stoppar du igen alla hålen? Kan du inte behålla ett öppet åt mig?"

"Det här är vad du får stå ut med eftersom du valt detta yrke i mannens värld"

"Va? Är du rörmokare? Med det där blonda håret och som kvinna kommer det aldrig att gå"

- Deltagarna fick skriva anonymt under träffen. Vi blev chockade och bestörta över hur illa vissa kommentarer som de fått är. Det finns en machokultur inom byggbranschen, här är resultatet, säger Emmelie Renlund.

Under träffen var även juristen Karin Henrikz med och föreläste om diskrimineringsärenden. Även hon reagerade starkt på kommentarerna berättar Emmelie.

Dålig kunskap om diskriminering

- Hon jobbar med sånt här och hon blev bestört hur det ser ut i byggbranschen. Överlag finns det en stor okunskap om diskrimineringslagen, både inom facket och bland medlemmarna, säger Emmelie Renlund.

Byggnads driver just nu en kampanj kallad "stoppa machokulturen" för att stärka kvinnor i byggbranschen och motverka nedsättande kommentarer. Enligt Emmelie har responsen från kvinnliga medlemmar hon mött varit mycket positiv.

- Kvinnliga medlemmar är överlyckliga! En av deltagarna fick kommentaren "Om jag var din chef hade jag slickat din fitta varje dag, då skulle du få göra vad du vill". Hon tänkte sluta i branschen, men efter vår träff fick hon tillbaka peppen och ville fortsätta. Det kändes fantastiskt, att vi finns för peppa och stötta varandra, för att få en förändring, säger Emmelie Renlund.

Ville passa in på bygget

Emmelie tror att machokulturen fortfarande finns inom bygg, eftersom man för länge ryckt på axlarna åt den. Hon berättar själv när hon började som lärling på ett bygge och ville passa in. Hon tog efter de andra och var, som hon själv beskriver det, ganska ful i munnen.

- Jag ville bli accepterad av de andra. Jag känner även andra som gör samma sak, men de vågar inte säga ifrån. Till slut så tänkte jag, vad håller jag på med? Jag bytte arbetsplats och började säga ifrån. Sexism och rasism splittrar arbetarna, medan vi faktiskt måste hålla ihop, säger Emmelie.

Hon tror också att en del av problemet är att machokulturen är lönsam för arbetsgivarna – men drabbar arbetarna.

- Arbetsgivarna tjänar på att vi jobbar trots att vi är sjuka, att vi struntar i hjälpmedel, lyfter tungt, inte ber om hjälp, tejpar ihop oss när vi skadar oss istället för att åka till doktorn och så vidare. Det drabbar både kvinnor och män. Att jobba som snickare är världens roligaste jobb, men det måste förändras.

Vill att fler kvinnor engagerar sig

Emmelies första kontakt med Byggnads var via Näta, och nu hoppas hon på att fler kvinnor engagerar sig och tar med plats på bygget och i facket. Till Byggnads kongress nästa år har de skrivit flera motioner och har planer på att starta fler regionala nätverk.

-Vi vill att Näta ska finnas lokalt i alla regioner. Näta är viktigt, det märks på träffarna med flera nya medlemmar, många vill vara med och förändra branschen och Näta är en viktig första kontakt, säger Emmelie Renlund.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Arbetet mot machokulturen måste (även) ske på utbildningen - byggprogrammet - där reproduceras denna förlegade machostil. När bygglärarna som är byggpojkarnas mentorer och förebilder tar ställning innerligt mot machokulturen så kommer byggbranschen att förändras, inte förr!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se