info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Robothund testas på NCC-bygge – får tråkiga arbetsuppgifter

En ny arbetskompis på bygget. Det får byggnadsarbetarna snart på ett NCC-bygge i Gårda utanför Göteborg.
"Vi hoppas att robothunden kan bidra till en säkrare byggarbetsplats", säger Christina Claeson-Jonsson.

NCC har skaffat en my medarbetare. Robothunden testas på ett bygge i Göteborg. Foto: Boston Dynamics

Robothunden tillverkas av det amerikanska robotikföretaget Boston Dynamics och har testats på flera byggarbetsplatser runt om i världen. Men det är första gången den testas på ett bygge i Sverige och i Norden.

Från och med i maj ska el-jycken få ett nytt hem på en byggarbetsplats i Gårda utanför Göteborg, där NCC tillsammans med Platzer bygger ett 27 våningar högt kontorshus.

Robothunden bygger på AI-tekniken. Den kan utrustas med fyra olika kameror vilket gör den effektiv när det gäller att med hjälp av film och bilder samla in data. Den kan programmeras så att den varje gång går runt samma väg på en byggarbetsplats och gör mätningar av byggets framskridande.

– Det är robotik på hög nivå. Det handlar också om bildigenkänning och maskininlärning, säger Christina Claeson-Jonsson.

Hunden ska börja med att göra säkerhetsrundor på bygget. Den ska bland annat kontrollera att skyddsbarriärer finns på plats, att grindar är stängda och att det inte ligger saker som man kan snubbla över. Är något på tok ger den ifrån sig signaler så att en människa kan rätta till det.

– Tanken är att den ska göra tråkiga och repetitiva uppgifter, säger Christina Claeson-Jonsson.

Christina Claeson-Jonsson, innovationschef på NCC.

Tekniken kan också användas till att scanna av miljön, registrera och behandla inkommen data. Det kan exempelvis vara att ett område, där det inte finns någon ritning.

Vad kan den göra mer?
– Säkert massor av saker. Men vi börjar här och ser vad som är möjligt och inte. När den kommer till oss är den inte färdiglärd. Robothunden är som en valp som måste tränas och lära sig nya saker.

Kommer robothunden att ersätta byggnadsarbetare?
– I dagsläget är absolut inte tanken att den ska ersätta människor på plats. Robothunden ska göra det som människorna inte är så bra på. Den ska hjälpa till, så att byggarbetsplatserna blir säkrare, säger Christina Claeson-Jonsson.

”Valpen” är en meter lång, 60 centimeter hög och väger 33 kilo. Den ska testas på många olika projekt runt om i Norden.

Se filmen här

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Robothund testas på NCC-bygge – får tråkiga arbetsuppgifter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig