info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
stolta jobb

River bort övervåningarna på höghuset – maskinerna fick åka tornkran

Rivningen av våningsplanen i Bromma i Stockholm var en utmaning på flera sätt. Efteråt är rivaren Pär Wahlstrand väldigt stolt.
– Vi kunde inte ha gjort det bättre, säger han.

Grävmaskinerna, crushers, river våningsplan för våningsplan – De har stora käftar, en Tyrannosaurus rex som tuggar sönder betongen, beskriver Pär. Foto: William Hinds

Rivningsföretaget Destroy Rebuilding Company fick uppdraget att riva tre av åtta våningar på ett höghus i stadsdelen Mariehäll i Bromma, Stockholm.

Den nya byggnaden.

Ovanpå den kvarvarande byggnaden har det sedan byggts nya våningsplan med bostäder. Intill byggnaden rinner Bällstaån och det finns också en båthamn.

– Det är en annorlunda byggnad som har växt fram. Det ser ut som en kryssningsfärja, förklarar Pär Wahlstrand, rivare på Destroy.

Bara skalet kvar

Arbetet började med lättrivning. Allt revs inomhus som innerväggar, toaletter och kök, så var det bara ett tomt skal kvar.

När hela byggnaden var urblåst var det dags för tungrivning. Utmaningen var att den nedre delen av byggnaden stod kvar och användes.

– Om man river högst upp, låter det ända ner. Det är väldigt vibrationskänsligt.

Maskinerna fick åka tornkran mellan planen. Foto: William Hinds

Det fanns också flera bostadshus runt om byggnaden, vilket också var krävande.

– Det fick inte damma eller låta så mycket, vi kunde inte heller använda lika mycket vatten som man brukar vid en rivning.

”Stora käftar”

Destroys rivningsmetod är att använda stora grävmaskiner, crushers, som river våningsplan för våningsplan, då dämpas vibrationerna.

– Grävmaskinerna har stora käftar, en Tyrannosaurus rex som tuggar sönder betongen, beskriver Pär.

Grävmaskinerna transporterades med tornkran mellan våningsplanen. Grovrivningen var klar i maj 2022, men Pär är kvar på arbetsplatsen och jobbar med håltagning i bland annat trapphus och hisschakt.

– Vi har totalentreprenad och har gjort allt; river, sorterar och transporterar bort. Det är en stor fördel.

”Det är mycket ovanligt att man river i samma byggnad där en del fortfarande används”, säger Pär Wahlstrand. Foto: William Hinds

”Mycket ovanligt”

Pär Wahlstrand är väldigt stolt över det annorlunda jobbet.

– Det är mycket ovanligt att man river i samma byggnad där en del fortfarande används, jag har inte varit med om det tidigare. Men vi kunde inte ha gjort det bättre. Vi har löst det väldigt bra, säger han.

RIVNING / Pär Wahlstrand m fl

Stolthetsbarometer: 10av 10. ” Under de förutsättningar vi hade så kunde vi inte ha gjort det bättre. Vi har löst det väldigt bra.”

Vad & var? Rivning av tre av åtta våningar i ett hus i Bromma, Stockholm. Ovanpå den kvarvarande byggnaden, har det sedan byggts 251 bostadsrätter.

Utmaning: Vibrationskänsligt på grund av den kvarvarande nedre byggnaden. Vara försiktig med damm, vatten och oljud med tanke på bostadshusen runtomkring.

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: River bort övervåningarna på höghuset – maskinerna fick åka tornkran

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig