info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rivaren hittade flaskpost i lönnfack: "De kan ha tagit en slurk"

Jörgen höll på att slita ut en garderob när en flaska aprikoslikör från 1950 plötsligt trillade ner på golvet. I flaskan låg ett brev.

GÖMD I MURSTOCK. Under rivningen trillade det ut en flaska likör från 1950-talet från väggen. Foto: Foto: Privat & Varbergs fastighets AB

Det var i samband med ett rivningsarbete på Drottninggatan i Varberg som Jörgen Nilsson och hans kollega Fatmir Izetovski på D&D Riv och Demontering hittade en gömd flaska när de arbetade med kofot och tigersåg. Något som P4 Halland rapporterat om. 

– Vi höll på att plocka ut organiskt material som skulle återbrukas. När vi rev ut två garderober på vinden ramlade det plötsligt ut något från väggen, säger Jörgen till Byggnadsarbetaren.

Huset som rivs på Drottninggatan i Varberg. Foto: Privat

I murstocken bakom garderoben hade en sten tagits bort. På så sätt bildades ett lönnfack i skorstenen. Där hade en flaska Apricot Brandy från 1950-talet ställts in.

– Det kan varit så att de höll på att mura någonting en fredag eftermiddag och att de tagit en liten slurk till kaffet innan de gömde flaskan.

Jörgen såg att det låg något i flaskan och lämnade över den till fastighetsägaren, Varbergs Fastighets AB. Där öppnades den upp och ett brev med en hälsning från förr hittades.

Brännvinsflaskor stöter man på då och då, men tyvärr brukar flaskorna vara tomma.

Har du varit med om sådana här fynd tidigare?

– Flaskpost har jag aldrig varit med om, men det är inte helt ovanligt att folk skriver små hälsningar. Brännvinsflaskor stöter man på då och då, men tyvärr brukar flaskorna vara tomma.

Så här såg huset ut innan rivning. Uppe på vinden hittades flaskposten. Foto: Privat
FAKTA Det här stod i hälsningen

”Detta arbete utfördes vintern 1954-55 av följande arbetare

Murare John Andersson Lille John (Karl Olausson)
Snickare Johan Karlsson, Gustaf Viktorsson
Grovarbetare Gustaf Persson (Flygarn), Erik Bengtsson
Smed Gustaf Andersson

En flaska Apricot Brandy kostar 11,25

Varberg den 8/12 54
Gustaf Persson Flygarn

Kände en av männen

Efter att flaskan hittades har en kvinna hört av sig till Hallands Nyheter och berättat att en av arbetarna som skrivit hälsningen var hennes pappa.

Michael Toll
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rivaren hittade flaskpost i lönnfack: "De kan ha tagit en slurk"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig