info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riskerar uppsägning

Lönebråket i Östergötland fortsätter. I går delade Peab ut en erinran som alla anställda uppmanades att skriva under. Enligt Byggnads hotar avsked för dem som vägrar.

Enligt Norrköpings Tidningar kallades byggjobbare på både Skärblacka bruk och kvarteret Gubben in till enskilda samtal med Peab under gårdagen. Samtalet handlade om de otillåtna maskningsaktioner som ska ha ägt rum i tisdags.
– Jag har fått veta att Peab varit ute och haft enskilda samtal med flera av våra medlemmar. I dessa samtal har man fått ett papper med en personlig varning. Man har uppmanats att skriva under. Annars får man sparken, säger Byggnads regionordförande Magnus Cato till tidningen.

Kollektiv bestraffning

Han tycker att Peab bryter mot den överrenskommelse som upprättats mellan Byggnads och företagen på tisdagskvällen. Dessutom är han osäker på hur företaget har valt ut vilka som ska få en skriftlig varning.
– Det finns risker här för kollektiv bestraffning. I vår överenskommelse hade vi sagt att om arbetet sköttes på normalt vis under onsdagen så skulle inget ske. Nu trappar man i stället upp det här.

Peab: Stämmer inte

Men Peabs presschef Niclas Brantingson menar att det inte alls stämmer. Anställda hotas inte av avsked bara för att de vägrat skriva under varningen..
– En skriftlig erinran är en påminnelse om det anställningsavtal som gäller mellan de anställda och Peab.
Så Byggnads uppgifter om hot stämmer inte?
– Jag kan tänka mig att de som har kallats in till samtal kan uppleva det som en väckarklocka. De inser att de har brutit mot de gällande anställningsreglerna.
Av 60 Peabanställda byggjobbare fick 43 en erinran under onsdagen enligt Niclas Brantingson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riskerar uppsägning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig