info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riskerar skattesmäll

Tidigare anställda på S&Q-Bygg riskerar att åka på en rejäl skattesmäll. Anledningen är att deras före detta arbetsgivare Robert Hellgren inte har skickat in kontrolluppgifter till Skatteverket.

Den 13 januari gick Robert Hellgrens företag S&Q-Bygg i konkurs. I februari publicerade tidningen Byggnadsarbetaren ett reportage om Robert Hellgren och hans skumma affärer.
När de före detta anställda på S&Q-Bygg nyligen öppnade sina skattedeklarationer fick de en rejäl chock. På deklarationen fanns inte ett spår av deras tidigare arbetsgivare S&Q-Bygg.

”Visa för Skatteverket att vi inte fuskat”

– Det fanns ingenting, noll. Säger en före detta anställd som Byggnadsarbetaren talat med.
– Deklarationen var helt naken från min tid på S&Q-Bygg, säger en annan.
Byggnadsarbetaren har ringt runt till flera före detta anställda på S&Q-Bygg. Alla uppger samma sak. Inte en krona av deras inkomst från S&Q-Bygg har deklarerats.
Många byggnadsarbetare är oroliga över vad som ska hända nu.
– Det viktigaste är att visa för Skatteverket att vi inte har fuskat, säger en före detta anställd som vi talar med.

Måste ha koll på lönespecar

På Skatteverket säger man att de anställda måste ha ordning på sina lönespecifikationer. Med dem kan man styrka sin tid på företaget och visa vad man har tjänat. För den som inte har kvar lönespecifikationer kan det däremot bli problematiskt.
– Då kan man få skatta igen för de månader där man saknar lönespecifikation, säger Eva Larsson, skatteinformatör på Skatteverket.
I Sverige betalar företag in arbetsgivaravgifter till Skatteverket i en klumpsumma varje månad. Men en gång om året är arbetsgivaren skyldig att skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket, där skatter och lön redovisas för varje anställd. Om arbetsgivaren inte kickar in kontrolluppgifterna till Skatteverket kan myndigheten inte se hur mycket den anställde tjänat.

Inte skickat in kontrolluppgifter

När tidningen Byggnadsarbetaren kollar skattekontot på S&Q-Bygg visar det sig att Robert Hellgrens företag har betalat arbetsgivaravgifter varje månad, även om beloppens storlek varierar. Men enligt konkursförvaltaren för S&Q-Bygg, Erik Oswald, har Robert Hellgren inte skickat in några kontrolluppgifter till Skatteverket, vilket lett till att byggnadsarbetarna nu riskerar att bli dubbelbeskattade.
Byggnadsarbetaren har sökt Robert Hellgren via de telefonnummer vi har, mail samt talat med kollegor till honom som sagt att han ska ringa tillbaka, men så har ej skett.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riskerar skattesmäll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig