info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riskerar dömas för arbetsmiljöbrott – anlitas av Arbetsmiljöverket

Byggbolaget renoverar inför Arbetsmiljöverkets flytt. Samtidigt ska det snart upp i rätten i ett åtal om arbetsmiljöbrott där verket ska vittna.

Foto: Arbetsmiljöverket/Mostphotos/ur förundersökning

I slutet av året flyttar Arbetsmiljöverket in i nyrenoverade lokaler på Svetsarvägen i Solna. Lokalerna renoveras på uppdrag av fastighetsbolaget Fabege av entreprenören Gärahovs bygg – som samtidigt riskerar att dömas för arbetsmiljöbrott.

Bakgrunden är ett schaktras i Jordbro den 31 maj förra året, en olycka som hade kunnat sluta illa. En av Gärahovs entreprenörer opererade en grävmaskin medan två arbetstagare befann sig i ett cirka 2 meter djupt schakt när raset inträffade. En arbetare försökte springa undan men blev istället begravd till midjan under jordmassor med inslag av betong. Mannen skadades allvarligt och fick en höftfraktur.

Läs också Faror och kaos hos Riksbyggen – bakläxa för fackets föredöme

Enligt Arbetsmiljöverket var arbetet inte säkert planerat. Det var ett smalt schakt med en vertikal vägg och rasmassorna låg direkt ovanför. Polisen kunde inte observera några stöd för att hålla schaktväggen uppe. Den olycksdrabbade hör till en entreprenör i andra led och enligt Arbetsmiljöverket har entreprenörskedjan inte hållit. Arbetsgivaren ansågs sakna kunskaper, instruktioner och riskbedömning.

Nu kan både huvudentreprenören Gärahovs bygg och dess underentreprenör Degama Group komma att dömas till en företagsbot på 200 000 kronor vardera. Gärahovs bygg var Bas-U och gav instruktioner om hur jobbet skulle utföras.

Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson säger att han inte känner till vilken entreprenör som ansvarar för ombyggnaden av Arbetsmiljöverkets nya lokaler.

– Det vet jag inte, det får du ta med fastighetsägaren, säger Håkan Olsson.

Det är Gärahovs bygg, som samtidigt riskerar en företagsbot i en rättegång där ni ska vittna. Så du har inte hört talas om det?

Läs också "Nekade att släppa in oss"

– Det känner jag inte till. Jag har inte haft den diskussionen med fastighetsägaren.

Vad tänker du när du hör det?

– Jag vill prata med fastighetsägaren först, så jag vet vilka entreprenörer de har anlitat.

Men vilka som utför era jobb är väl något ni kollar?

– Vi har med det i upphandlingen, att man ska följa regelverket. Men det här är förstahandsinformation för mig, så jag vill kolla upp det.

Läs också Byggnads stämmer Gärahovs Bygg – som bygger åt Byggnads

Det är snart ett år sedan olyckan inträffade. Ni borde ändå ha koll på det?

– Det beror på i vilken del av kedjan det skett. Men det här ska jag ta upp med fastighetsägaren, säger Håkan Olsson.

Enligt åtalet var schaktet i Jordbro smalare än det borde ha varit, då ett staket flyttades för att ta hänsyn till en synskadad granne i området. Nya säkerhetsåtgärder skulle därför ha vidtagits och Gärahovs Bygg borde ha säkerställt att underentreprenörerna följde arbetsmiljöreglerna, menar kammaråklagare Bengt Svensson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– De skulle dränera och isolera vid en fastighetsfasad men lade jordmassorna för nära kanten så att de föll ner på arbetstagaren. Gärahovs åtalas också, därför att de har bestämt att jobbet ska göras på det sättet, med en mindre yta för arbetet, säger Bengt Svensson till Byggnadsarbetaren.

Per Larsson, vd för Gärahovs Bygg, beklagar olyckan när Byggnadsarbetaren når honom.

– Det är jättetråkigt det som hände. Det är bara att lära sig och bli bättre.

Enligt åtalet har arbetsmiljöarbetet inte förankrats eftersom det var flera entreprenörer i flera led.

– Att ha en grävmaskinist i andra led är vanligt idag, det behöver inte vara en sämre entreprenör för det, säger Per Larsson. När de hade varit på lunch och gick ner igen så kom det ett ras efter. Det var inte något jättejobb, man hade gjort de utredningar man skulle och hade alla planer och beredningar. Alla papper var i ordning, det var nog den mänskliga faktorn.

Per Larsson säger att utgången av åtalet spelar mindre roll för honom:

– Det som gläder mig mest är att den olycksdrabbade klarade sig.

Ni ska också bygga om Arbetsmiljöverkets nya lokaler samtidigt som de ska vittna mot er.

– Jag har inga bekymmer med det utan vi ska ta vårt ansvar fullt ut. Vi har nolltolerans och ska bli bättre hela tiden, men tyvärr händer saker ändå ibland.

Målet ska upp i Södertörns tingsrätt 1–2 juni, med reservation för virusutbrottet.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riskerar dömas för arbetsmiljöbrott – anlitas av Arbetsmiljöverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig